TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Turmstraße 9

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken:

* Max Mann, geboren 1894, gedeporteerd 9 december 1942, vermoord in Auschwitz.
* Margarete Regina Mann geb. Becker, geboren 1892, gedeporteerd 9 december 1942, vermoord in Auschwitz.
* Anna Blankenstein, geboren 1880, gedeporteerd 14 december 1942, vermoord in Riga.

Turmstraße 9 was een Judenhaus waarin 23 mensen gedwongen werden te wonen. Een van hen was Horst Selbiger, een overlevende die sprak tijdens de installatieceremonie van stolpersteine ​​in september 2018. Zijn beschrijving van de omstandigheden voor zijn gezin aan de Turmstraße 9, kan ook van toepassing zijn op Max Mann, een zakenman, zijn vrouw Margarete Mann, en Anna Blankenstein .

Na de Reichspogromnacht in november 1938 werd de familie Selbiger gedwongen te verhuizen naar Turmstraße 9 in een beperkte ruimte met gedeelde keuken en badkamer. Horst Selbiger herinnerde zich twee schuilkelders - een voor de families van 3 SA-officieren en een voor de 23 Joodse inwoners. Twee bewoners stierven toen - Elise Fraustädter en Olga Blankenstein (wiens relatie met Anna Blankenstein niet werd gevonden). De overgebleven Joodse inwoners werden vanaf november 1941 gedeporteerd toen een vrouw, Dorthea Blass, naar Riga werd overgebracht. In november 1942, nadat de zogenaamde definitieve oplossing was aangekondigd, werd de familie Strom van 4 naar Auschwitz gedeporteerd; 10 dagen later werden Max en Regina Mann naar Auschwitz gebracht en vijf dagen later werden Anna Blankenstein en twee Fraustädter-zusters meegenomen. Op 2 februari 1943 werden nog 11 Joodse inwoners gedeporteerd. Het enige dat overbleef was de familie Selbiger, die het overleefde, deels omdat de moeder niet joods was.

Er is geen andere informatie gevonden over de Margarete Regina Mann of Max Mann. Informatie over Anna Blankenstein is niet consistent over de vraag of ze naar Riga of Auschwitz is gedeporteerd. Volgens de deportatiedatabase van Yad Vashem ging het enige transport op 14 december 1942 vanuit Berlijn rechtstreeks naar Auschwitz, terwijl de lijst van deportaties van de Vrije Universiteit van Berlijn (geciteerd in de database met slachtoffers van Yad Vashem Shoah) een transport op die datum laat zien van Berlijn naar Riga.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)