TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Barak 56 Kamp Westerbork

Aanvankelijk was barak 56 een woonbarak, vooral voor mensen die slechts kort in het kamp verbleven. In september 1943 werd het een industriebarak, waar door strafgevangenen bijvoorbeeld batterijen werden gesloopt. Na het laatste transport op 13 september 1944, werd de barak een opslagplaats voor geroofde goederen. Tijdens de Molukse periode werd barak 56 weer een woonbarak, verbouwd tot kleine appartementen, aangevuld met twee gebouwtjes, die dienst deden als keuken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.917086, 6.604005

76 jaar na de oorlog lopen opnieuw vrouwen van Westerbork naar Groningen

17sep

76 jaar na de oorlog lopen opnieuw vrouwen van Westerbork naar Groningen

Vanuit Kamp Westerbork zijn vanmorgen 115 vrouwen te voet vertrokken naar de stad Groningen. 76 jaar eerder maakten 116 vrouwen gedwongen door de Duitse bezetter dezelfde tocht. Zij waren bang dat ze aan het einde van de tocht zouden worden gefusilleerd.

Lees meer

Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

28mei

Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

Alijda Jacobs (1917-2005) is rond de twintig als de oorlog uitbreekt. Ze is verliefd op Simon Bachrach, een joodse jongen uit de Atjehstraat in Arnhem. Alijda woont bij haar ouders op de Alexanderstraat en werkt als dienstmeisje bij de familie Mogendorff in de Frombergdwarsstraat. Als niet-joodse kan ze daar op den duur niet langer in dienst blijven. Ze gaat zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor Joodse onderduikers, onder wie haar verloofde Simon en diens familie.

Lees meer