TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Plaquette Grenadier Guardsviaduct

Aan de zuidelijke brugoprit van de Waalbrug hangt een plaquette ter nagedachtenis aan de verovering van de brug door de 1st en 2nd Battalions van de Grenadier Guards in september 1944. De tekst op de plaquette luidt:

Deze gedenkplaat werd onthuld op 18 september 1994 ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de slag om Nijmegen en de verovering van de verkeersbrug door de 1st en 2nd Battalions van de Grenadier Guards in september 1944.

Op 19 september staken de Grenadier Guards de brug over het Maas-Waalkanaal bij Heumen over om daarna linksaf te slaan richting Malden. Bij De Kluis werd tijdelijk gestopt voor reorganisatie. Vandaar uit ging men iets verder naar het noorden en dan rechts af richting Sionshof, tegenwoordig Restaurant Konbanwa. Vanuit hier gingen de Guards over de Groesbeekseweg richting de Waalbrug.

De aanval op de beide bruggen zou uitgevoerd worden door het 2nd Battalion, 505th Parachute Infantry Regiment, ondersteunt door een compagnie tanks van de 2nd Grenadier Guards en een compagnie infanterie van de 1st Grenadier Guards. Dit alles onder aanvoering van de CO van 2nd Battalion, 505th PIR, Lieutenant-Colonel Benjamin Vandervoort.

Het gebied van beide bruggen werd verdedigd door onderdelen van de Duitse 10. SS-Panzerdivision "Frundsberg". Aangevoerd door Kampfgruppe Reinhold in Lent, werd de spoorbrug verdedigd door Kampfgruppe Henke en de Waalbrug door Kampfgruppe Euling.

De parachutisten van Company E en F gingen via de Groesbreeksedwarsstraat richting de Waalbrug. Company D was ondertussen via een heel andere route ten westen van de spoorlijn opgerukt naar de spoorbrug. Na heftige straatgevechten, waar in huizen, op daken en in de tuinen werd gevochten, wisten de geallieerden de zuidkant van beide bruggen te bereiken. Vandervoort: "Een loop van een tank dat door een keukendeur wordt gestoken, stimuleert echt de uittocht." Helaas begon het donker te worden en de definitieve aanval op de bruggen werd uitgesteld tot de volgende dag. Vandervoort: "Het besluit om te pauzeren was teleurstellend. Wij hadden de hele middag het momentum. We wilden doorgaan nu we de overhand hadden."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken