TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsplaat 7th en 9th Battalion Royal Scots

Zaterdag 29 mei 2010 werd in het Bevrijdingsmuseum een herdenkingsplaat van 7th/9th Battalion Royal Scots met bijbehorende tekst overgedragen. De overdacht vond plaats op verzoek van de Commanding Officer Major Joe Brown CBE TD DL van 7th/9th Battaljon Royal Scots, de overdracht werd verricht door dhr. Jan H. Wigard als hun vertegenwoordiger.
De oorspronkelijke gedenkplaat werd in 1964 door Lt. Colonel M.(Mike) E. Melvill, die in 1944 commandant van dit Battalion was, overgedragen aan de directeur van hotel Britannia te Vlissingen. In dit hotel vond de plaat vele jaren een markante plaats in de lobby tot aan de sluiting van Britannia. Sindsdien is die gedenkplaat verdwenen.
Op verzoek van Major Brown begon dhr. Wigard op 11-11-2008 een zoektocht naar de gedenkplaat met een brief aan het College van B&W van Vlissingen. Niet omdat die plaat zo kostbaar in geld was maar wel een geweldig emotionele waarde had voor de veteranen van nu die in 1944 een zeer verbeten strijd leverden om Britannia, waarin een Duits Hoofdkwartier was gevestigd, te veroveren. Bij die strijd verloren 20 jonge militairen hun leven. De verovering van Britannia betekende het einde van de strijd om Vlissingen maar 7th/9th Battalion werd op 6 november 1944 opnieuw ingezet en veroverde Middelburg. Ook deze actie kostte hen 1 dode.
Op 28 juli 2009 kreeg dhr. Wigard bericht namens het Vlissingse College van B&W dat de gedenkplaat was gelokaliseerd. Daarbij werd medegedeeld dat een passende plaats gezocht zou worden. Hierna ging er een aantal maanden overheen voordat dhr. Wigard benaderd werd en op 15 april 2010 werd hem namens het College van B&W meegedeeld dat de gedenkplaat toch niet gevonden was.
Een en ander was voor Major Joe Brown de reden om het Bevrijdingsmuseum wat gevestigd is in Nieuwdorp te verzoeken de vervanging van de gedenkplaat in hun museum collectie op te nemen. De instemming van het Bevrijdingsmuseum Zeeland heeft Major Brown zeer verheugd. Wanneer de originele gedenkplaat ooit nog eens gevonden wordt kan deze alsnog naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.467884, 3.744128

Sherman Tank uit Tweede Wereldoorlog staat voor even bij CineCity

dec2020

Sherman Tank uit Tweede Wereldoorlog staat voor even bij CineCity

VideoVLISSINGEN - Dertig ton weegt ‘ie. En met een enorme kraan werd een Sherman Tank dinsdagmiddag voor de ingang van bioscoop Cine City in Vlissingen getakeld.

Lees meer

Na maanden restauratie staat Buffalo op zijn plek

nov2020

Na maanden restauratie staat Buffalo op zijn plek

Het gerestaureerde amfibievoertuig 'De Buffalo' wordt vrijdagochtend op zijn plek gezet in het Slag om de Scheldepaviljoen. Het bijzondere voertuig speelde een grote rol in de bevrijding van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Directeur Stef Traas is blij dat de Buffalo na een grote opknapbeurt een plekje krijgt in het Bevrijdingsmuseum. 'Zonder de Buffalo was de slag om de Schelde heel anders verlopen'.

Lees meer