TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 7

Burgerslachtoffers Den Brand 1944 Mierlo

Bij de bevrijding door de Engelsen werd in Mierlo fel gevochten. Op 21 september 1944 waarschuwden de Duitsers de bewoners van Den Brand dat ze een veilig heenkomen moesten zoeken. Ze wilden de betonnen brug (de Nieuwe brug) laten springen om de Engelsen tegen te houden. Links van de brug lag een schuilkelder in de vuurlinie vanaf de Ellenaar en het Oudven. Deze schuilkelder was gemaakt door Marinus Sloots en zijn buurman Verheijen. Na de Duitse waarschuwing vluchtten Marinus en Maria Sloots met hun kinderen Anna, Henrica, Theo, Gerard en Martien de schuilkelder in. Ook bevonden zich daar het joodse meisje Henrica Kramer uit Rotterdam, grootvader Verheijen met kleinzoon DaniŽl, Gerardus Meulendijk en de buren Alphons en Christiaan van de Reek.

Allen kwamen om het leven toen een afgezwaaide mortiergranaat op het dak van de schuilkelder terecht kwam en ontplofte. In een andere schuilkelder waagde DaniŽl van der Putten zich in de deuropening om te zien of het inmiddels buiten veilig was. Hij werd van veraf doodgeschoten.

Pastoor van Lierop schreef in zijn dagboek: "1944 - September bevrijding op 21 September. Op den Brand bij den Steenen brug kwamen 13 parochianen deerlijk om het leven. Behoudens dit treurige gebeuren kwam onze parochie er schitterend vanaf."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes

51.450379, 5.620846

Schuildkelderdrama september 1944

jul2019

Schuildkelderdrama september 1944

Mierlo: Jan en Martien Vorstermans, Brandevoort E 14, (1944 resp. 10 en 17 jaar) vertellen in 1994 (deels in dialect): Dinsdags zijn de Amerikanen (101 USA Airborne) hier geweest. Dat waren verkenners. Die waren hier en zijn later richting Mierlo-Hout gegaan. 's-Avonds hebben ze zich weer terug getrokken en wij dachten: We zijn bevrijd. De meiskes van de familie Sloots kwamen nog met de vlag gelopen om de bevrijders te verwelkomen. 's-Anderdaags waren de Amerikanen weer verdwenen en zaten de Duitsers weer hier. Dat is gewoon efkes een wisseling geweest.

Lees meer