TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 6

De Nieuwe brug

De Nieuwe Brug, in de volksmond ook wel 'Neijebrug' of 'betonbrug' genoemd, werd gebouwd als vaste oeververbinding in de nieuwe weg Helmond-Geldrop. Bij de bevrijding in september 1944 was de brug gereed, maar de taluds aan beide zijden nog niet.

Al improviserend forceerden Engelse militairen toch een overgang, opdat de troepen snel konden oversteken om Helmond te bevrijden. Zij moesten zich echter in Mierlo-Hout terugtrekken omdat de Duitsers aan de spoorwegovergang hardnekkige tegenstand boden. Bij deze en andere gevechtsacties werd vanaf de Oudvense brug (verderop richting Geldrop) en vanaf de Molen van Branten met mitrailleurs en granaten geschoten.

Na de oorlog werden de verderop gelegen taluds van de trambrug afgegraven en verplaatst naar de nieuwe brug. Dat gebeurde met paard en kar maar ook per kruiwagen. Let ook op de wapenschilden aan de zijkant van de brug boven de pilaren. Die zijn vervaardigd door de Brabantse beeldhouwer Charles Grips.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes