Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 15

Gemenebest Erebegraafplaats Mierlo

In de omgeving Geldrop/Mierlo sneuvelden veel geallieerde en Duitse soldaten. Via aanvankelijke noodgraven werden hun stoffelijke resten op centrale militaire begraafsplaatsen begraven. Tussen Geldrop en Mierlo hadden de geallieerden en de Duitsers eigen begraafplaatsen naast elkaar. Het Duitse kerkhof lag ten westen van de Gemenebest begraafplaats. In 1954 zijn de 309 gesneuvelde Duitsers overgebracht naar het grote Duitse oorlogskerkhof in Ysselsteyn.
Sindsdien liggen in Mierlo 665 jonge mannen die voor onze vrijheid hun leven lieten. Hiervan zijn er zeven onbekende soldaten en ťťn Nederlandse soldaat van de Prinses Irene Brigade. Zijn naam is Gerard Marinus StŲnner. Hij viel in Oirschot op 22 oktober 1944, 20 jaar jong.

Lewis Tombs, een der overlevende soldaten, onderhield tientallen jaren plichtsgetrouw de graven van zijn strijdmakkers. Na zijn overlijden in 1982 werd hij hier ook begraven. Zijn vrouw, Stien Tombs-Louwers, vond hier als enige vrouw ook haar laatste rustplaats.

Oorspronkelijk waren de graven voorzien van een wit houten eenheidskruis. Omstreeks 1948 werden die vervangen door ijzeren kruizen. De eenheidsstenen die er nu staan dateren van 1954. Toen werd ook het Portland natuurstenen Erekruis met bronzen zwaard (Cross of Sacrifice) geplaatst, kenmerkend voor Gemenebest Erebegraafplaatsen. Ontwerp: Sir Reginald Blomfield. Bij de begraafplaats staat een luisterzuil waarbij u het hele verhaal van deze bijzondere plek kunt beluisteren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes