TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Onderduikerskamp (Heusden) (#9)

Onderduikerskamp

In 1942 kwam de Astense fietsenmaker Harrie Peeters via een Eindhovense connectie in contact met Wim Gebhard uit Gouda en Hagenaar Koos Stolk. Zij aren in Brabant op zoek naar geschikte plekken voor onderduikers die de Arbeitseinsatz wilden ontvluchten.
Het contact leidde ertoe dat in de zomer 1943 in de bossen van Hoogenbergen in Heusden - op de plek waar nu een eilandje ligt in visvijver De Witte Bergen - een onderduikerskamp werd gebouwd. Maandenlang verbleven er twaalf jongelui uit de Randstad. Het kamp, gerund met militaire discipline, werd bevoorraad door de ondergrondse van Peelland, met behulp van vooral buurtbewoners Willem en Mina van Meel. Er waren nog een paar buitenstaanders op de hoogte, maar hun aantal groeide en daarmee de kans op ontdekking door de nabij gelegerde Duitsers.
Na vijf maanden verhuisde de groep preventief naar een veiliger locatie op Moorsel in Lierop, waar 'Kamp Dennenlust' uitgroeide tot een omvangrijk onderduikersnest. Bij de bevrijding waren er 42 mensen aanwezig; onderduikers, verzetsmensen en piloten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen