TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Glas in de wieg (Gezandebaan) (#10)

Glas in de wieg

In de nacht van 21 op 22 juni 1943 voerden de geallieerden een luchtaanval uit op Krefeld. Er namen 705 bommenwerpers aan deel, waarvan er 44 verloren gingen
boven Nederland. In Noord-Brabant storten die nacht vijftien vliegtuigen neer, waaronder de Avro Lancaster III EE-198 van het 619 Squadron in Asten-Heusden. Dat toestel werd om 01.25 uur neergeschoten door nachtjager Wilhelm Herget van 3/NJG 1. De Lancaster werd gevlogen door piloot sergeant Donald V. Jordan (22). Hij vond samen met zijn crewleden W.M. Girdwood (23); E. Stanley (22); W.A. Davies (23); W.J. Parkes (24); F. Burton (26) en B. Howe (22) de dood in de Veluwepeel.

Bijna was deze vliegramp nog veel groter geweest. Kort vóór de crash dropte dit vliegtuig namelijk zijn bommen in donker bosgebied.
Tengevolge van de luchtdruk van een ontploffende bom knalden van de nabijgelegen boerderij Karel van Bussel de pannen van het dak, sprongen gevels en ruiten en werden buiten én binnendeuren uit hun kozijnen gelicht. Bomsplinters sloegen gaten in de muren. Maar: er deden zich géén persoonlijke ongelukken voor. Zelfs jongste dochter Annie in haar wiegje vol glas liep geen schrammetje op.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen