TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Tot hier (Eeuwelse bossen) (#12)

Tot hier

Tussen 20 en 25 september 1944 werden rond de Groote Peel de centrale dorpskernen van Nederweert, Someren, Asten en Deurne bevrijd.
Grote delen van het buitengebied bleven nog geruime tijd 'no mans land'. Overdag patrouilleerden er geallieerde troepen, 's nachts de Duitsers.
De bewoners voelden zich nog allerminst bevrijd.

Op 27 oktober 1944 plaatsten de Duitsers bovendien bij Meijel met twee pantserdivisies een grootschalige tegenaanval richting Asten en Deurne.
Eenheden van de 7th US Armoured Division die deze frontlijn moesten bewaken lieten zich verrassen. Neerkant en Liessel werden opnieuw bezet, alsmede een deel van de Astense Peel. Om precies te zijn: tot de plek waar u nu staat. Vanaf hier hielden de Amerikanen met uiterste krachtsinspanning stand tegen een overmacht tot er versterking kwam van de 15th Scottish Division.

Vervolgens gingen de geallieerden met groot materieel in de tegenaanval.
De drassige Peel was daarvoor ongeschikt, de materiële verliezen waren groot. Infanteristen raakten verzeild in hit-and-run gevechten. Er vielen veel slachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen