TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Wehrmachtshuisje (De Slobbe) (#8)

Wehrmachtshuisje

Midden in 'De Slobbe" tussen het bos en Eeuwelse Loop die onderdeel uitmaken van golfbaan 't Woold, staat een klein gebouwtje, het restant van een zogenaamd Wehrmachtshuisje. Sinds 2013 is het opgeknapt en ingericht tot mini-museum. Wehrnachts-huisjes werden tijdens de oorlog door de Duitsers gebouwd als onderdeel van de Kamm-huberlinie. Deze luchtverdedigingslinie was erop gericht om geallieerde bommenwerpers die op Duitsland vlogen vroegtijdig uit de lucht te schieten. Aanvankelijk steunde het systeem op een combinatie van luisterschotels, sterke schijnwerpers op eigen generatoren en afweergeschut op de grond (Flugzeugabwehr-kanonen, kortweg FLAK).
Halverwege de oorlog werden de Duitse jachtvliegtuigen uitgerust met radar en werden bommenwerpers voortaan door achtervolgende jagers neergehaald. In het huisje op het Woold woonde na de oorlog een gezin met vijf kinderen. Ook deed het jarenlang dienst als onderkomen voor jongvee. Het huidige museumpje is op afspraak te bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen