TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Dubbelcrash (Veluwepeel) (#11)

Dubbelcrash

De plek waar u nu staat, lag tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de rand van de onontgonnen Veluwepeel. Bij drie crashes van bommenwerpers lieten hier in totaal 16 'piloten' het leven. In de nacht van 21 op 22 juni 1943 viel zuidoostwaards de Avro Lancaster III EE-198 in het moeras.
Alle zeven bemanningsleden kwamen om.

Op 7 februari 1945 boorde zich zuidwestelijk van de weg, vlak voor het huidige stallencomplex de Halifax III NA-197 in de grond, gevlogen door een Franse bemanning. Daarbij explodeerde de bommenlast, die een grote krater sloeg welke meteen vol moeraswater liep. Met het toestel verpulverden twee crewleden die nog in het vliegtuig zaten. Zij konden nooit worden geborgen. Wan de overige vijf bemanningsleden overleefden er vier de crash. Gezagvoerder Bernard Pelliot (foto links) liet deze mannen voorgaan, sprong zelf te laat en viel op de Peelbodem te pletter. Voor de twee vermisten werd een herdenkingskruis geplaatst van 8.000 njaar oud kienhout (foto rechts).

In 2012 werd bekend dat in het luchtruim boven deze plek ook door Fransen gevlogen bommenwerper Halifax III NA-260 verongelukte.
Van dit vliegtuig kwamen zes crewleden om en overleefde alleen gezagvoerder Gustave Stanislas.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen