Gedenkplaat bevrijders Hamont-Achel

Op 20 september 1944 werd in de ochtenduren tijdens de Tweede Wereldoorlog de gemeente Hamont bevrijd door het 1ste bataljon van het Britse Suffolk-regiment. De Kings Own Scottish Borderers (KOSB) namen de gemeente Achel voor hun rekening. Om deze bevrijdingsdag blijvend in herinnering houden werd voor het Suffolk-regiment een gedenkplaat onthuld aan het stadhuis in deelgemeente Hamont en voor de KOSB-bevrijders een gedenkplaat op het oorlogsmonument in Achel.

Bevrijding Hamont en Achel

6 juni 1944 gaat de geschiedenis in als D-day. De geallieerden landden op de stranden van NormandiŽ in Frankrijk. Sword-beach is het strand waar de Suffolks aan land zullen gaan. Tot medio augustus í44 wordt in het Normandische landschap een verbeten strijd geleverd, om nadien vlot te kunnen doorstoten naar BelgiŽ. Brussel werd bevrijd op 3 september 1944.

De bevrijding van Hamont en andere Noord-Limburgse gemeenten moet in een ruimer perspectief gezien worden. De grootscheepse operatie heette Market Garden en startte op 17 september í44. De troepen van de bevrijders waren van de 3de Britse divisie. Het was de bedoeling dat de geallieerden door noord BelgiŽ zich bij hun landgenoten bij Nijmegen zouden aansluiten. Om Hamont en omstreken te bevrijden, diende er eerst een bruggehoofd gebouwd te worden aan het kanaal in Kaulille. Op 19 september om 2 uur wordt een stormoverschrijding van het kanaal gerealiseerd door twee infanteriecompagnies van de Lincolns en de Ulster Rifles. Nadien kon het bruggehoofd geslagen worden. In de nacht van 19 op 20 september zuiverden de East Yorkshires het gebied van De Hork van vijandelijke tegenstand.

Tegen 4.30 uur arriveerden de KOSB (Kings Own Scottish Borderes) aan de Quatre Bras in Achel en stootten dan verder door naar het Achelse dorpscentrum. Om 4 uur in de ochtend van 20 september í44 nam de 1ste Suffolk de aanval over van de East Yorkshires. Die ochtend was er hevige mist. De leidende secties van de Suffolks kwamen Hamont omstreeks 6 uur binnen via de Achterhoek (nu Bevrijdingsstraat). In de Molenstraat botsten de Britse bevrijders op Duitse soldaten. Bij deze schermutseling stierf minstens ťťn Duitse soldaat. Bij de Britse bevrijders waren twee gesneuvelden te betreuren. Het waren de soldaten (private) Hollis en Robinson. Hun namen staan vermeld op de gedenkplaat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sven Vanneuville
  • Foto's: Renť Winters

Gerelateerde boeken