TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Lancaster ED629

In de nacht van 16 op 17 juni 1943 om 01 uur ontplofte in de lucht boven het gehucht Grote Heide in de gemeente Neerpelt een Lancaster-bommenwerper. De brokstukken verspreidde zich over het hele grondgebied, dat grenst aan natuurreservaat Hageven. De zevenkoppige bemanning liet daarbij het leven.
De viermotorige Lancaster ED629 PH-K van het 12de squadron van de Britse Royal Air Force droeg ongeveer 4.000 kg bommen bij zich. Het toestel was opgestegen met 15 andere toestellen van het vliegveld van Wickenby in Lincolnshire. Hun opdracht was een bombardement op Keulen uit te voeren. Aan de aanval op Keulen namen die nacht 220 RAF-toestellen deel.

De bemanning bestond uit:
- Piloot Sgt. Arthur C. Aylard, RAF, 29 jaar uit Shoreham-by-Sea in Sussex.
- Boordwerktuigkundige Sgt. Joseph Scott, RAF, 22 jaar uit Deckham (Gateshead, Co Durham).
- Navigator Sgt. Thomas Alexander, RAF, 30 jaar uit Edinburgh.
- Bommenrichter Sgt. Marice Roy Williams, RAF, 21 jaar uit Surbiton, Surrey.
- Radio-operator Sgt. Henry Joseph Patrick Lackey, RAF, 31 jaar uit West End, Woking, Surrey.
- Neuskoepelschutter Sgt. John Wilfried Noël Westlake, RAF, 28 jaar uit Mars Mills, Plympton, Devon.
- Staartschutter Sgt. Rex Swain, RAF, 19 jaar uit Langford, Bedfordshire.

De Duitse bezetter begroef na de crash de 7 bemanningsleden op het kerkhof van het vliegveld in Brustem (Sint-Truiden). Van op deze basis stegen de Duitse nachtjagers op om te trachten de bommenwerpers van de RAF neer te halen. Na de oorlog kregen de bemanningsleden een laatste rustplaats op het Britse militaire kerkhof in Heverlee (Leuven).

Lancaster ED629 werd neergeschoten door de Duitse Luitenant Werner Baake. Hij vloog die nacht in een Messerschmitt Bf 110. Als souvenir sneed de Duitse bezetter uit de romp van de gecrashte Lancaster de beeltenis van de kangoeroe (zie foto).

Om de verongelukte bemanning blijvend te gedenken werd door de plaatselijke heemkundekring een gedenkplaat aangebracht op de hoek van de Achelsendijk en Polsstraat op de Grote Heide.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Heemkundekring Neerpelt
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2), Ben Harmsen (3)

Gerelateerde boeken