Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten

Wanneer we Holten verlaten via de Holterbergweg in de richting van Nijverdal en daarna de borden volgen, vinden we op een prachtig in de natuur gelegen plek de Canadese Begraafplaats Holten.

Op 9 april 1945 zijn Rijssen en Holten door het tweede Canadese legerkorps, als onderdeel van het eerste Canadese leger, bevrijd. De Canadese legerleiding kreeg opdracht een geschikte plek te vinden waar de gesneuvelden hun laatste rustplaats zouden krijgen. Door medewerking van de burgemeester, De heer Enklaar, en de bereidwilligheid van De heer Sterringa, hoofd van de school in Dijkerhoek om grond te verkopen, kon het terrein worden ingericht.

In totaal vonden 1394 gesneuvelden in Holten hun laatste rustplaats.Op 5 mei 1948 vond de eerste officiŽle herdenking plaats, ten teken dat de begraafplaats compleet was. Talrijke hoogwaardigheidsbekleders, onder wie prins Bernhard, waren hierbij aanwezig.

Jaarlijks zijn er verschillende plechtigheden op de begraafplaats, in de maanden april, mei, november en december.

In 2011 is er bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten een informatiecentrum geopend, met gegevens van elk van de 1394 gesneuvelden die op deze begraafplaats liggen. Aan de hand van persoonlijke verhalen anekdotes en fotoís, vaak door nabestaanden geschonken, wordt de gedachte aan hen die vielen levend gehouden. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk voor iedereen en biedt een bron aan informatie 'for all generations'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leo Lensen
  • Foto's: Anneke Moerenhout

20dec

Canadezen bedanken Nederlandse kinderen voor kerst-herdenking

'Alle Canadezen zouden deze hartverwarmende kerstboodschap moeten zien', staat op de Canadese Facebookgroep Ontario Proud bij een video van een herdenking in Holten. Daarbij worden 1355 Canadese soldaten, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, herdacht.

Lees meer

7aug

De Gastenboeken van Begraafplaats Holten (video)

De Gastenboeken van Begraafplaats Holten - video

Lees meer

Lees meer (9)