Nationaal Monument Kamp Westerbork

Het Monument dat de weggevoerden uit Kamp Westerbork richting de vernietigingskampen in het Oosten herdenkt bestaat uit een stuk spoorlijn met aan ťťn kant een stootblok en aan de andere kant de spoorrails die omhoog buigen en krampachtig in het niets verdwijnen.

De spoorlijn ligt op dezelfde plaats als de oorspronkelijke spoorlijn van het kamp die na de oorlog was verwijderd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Anneke Moerenhout

Gerelateerde boeken

Tegen beter weten in
Ondergang
Tussen de barakken...
Hitlers Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Encyclopedie van de Holocaust

7mrt

Radio Westerbork #5: De deportatie van de Roma en Sinti

In deze podcast van Radio Westerbork staan de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Van overal uit Nederland werden ze in het jaar 1944 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd.†We praten erover met de dochters van twee overlevenden: Bluma Meinhardt en Anjes Driessen. Daarnaast plaatst Bas Kortholt,†historicus van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dit in de geschiedenis.†Tot slot hebben we een column van†Jose Martin over problemen die je tegenkomt bij bronnenonderzoek.

Lees meer

7feb

Radio Westerbork #4: Verhalen van dochters van Auschwitz-gevangenen

In deze podcast van Radio Westerbork staan kinderen van Joodse gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Rozette Kats werd in 1942 geboren in Amsterdam. Haar ouders besluiten onder te duiken, maar ze worden verraden. Ze overleven de oorlog niet. Ook Monica van Rijn is te gast. Zij werd na de oorlog geboren als dochter van Joodse ouders. Haar ouders overleefden bij elkaar meer dan 15 concentratiekampen waaronder Auschwitz. Van Rijn vertelt over het leven na de oorlog. Ook horen we Guido Abuys conservator van het Herinneringscentrum. Hij vertelt onder meer over de tentoonstelling over Auschwitz in Westerbork. We sluiten af met een column van commissaris van de koning Jetta Klijnsma.

Lees meer