Het monument dat de weggevoerden uit Kamp Westerbork richting de vernietigingskampen in het Oost-Europa herdenkt bestaat uit een stuk spoorlijn met aan één kant een stootblok en aan de andere kant de spoorrails die omhoog buigt. Het monument ligt op de plek waar tijdens de oorlog de spoorlijn van Hooghalen naar het kamp eindigde.Het monument is een ontwerp van voormalige kampbewoner Ralph Prins en werd onthuld op 4 mei 1970.
De spoorlijn telt 97 bielzen, waarvan 93 vastgeklonken aan de rails. Ze refereren aan het aantal transporten vanuit kamp Westerbork. De overige vier bielzen verwijzen naar transporten die elders vanuit Nederland vertrokken. Aan de achterzijde van het monument staat een muur van Drentse zwerfkeien met daarvoor een stootblok met twee tekstplaten. In het Nederlands en Hebreeuws staat er een bijbelcitaat: 'Zij belaagden ons bij elke schrede / zodat wij over onze pleinen / niet gaan konden / ons einde was nabij / onze dagen waren vervuld/ ja ons einde was gekomen!' (Klaagliederen 4 vers 18).
Het authentieke houten stootblok, dat nog steeds achter de muur ligt, heeft Ralph Prins niet willen gebruiken. Dat geldt voor alle materialen van het monument: niets is afkomstig uit het kamp zelf, ook de rails niet.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Tot 27 januari worden in het voormalige kamp de 102.000 namen voorgelezen van de vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, en Sinti en Roma. Het lezen van de namen gebeurt bij de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken.
Ruim 4700 slachtoffers en nabestaanden hebben inmiddels een aanvraag ingediend voor een financiële vergoeding wegens de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt het loket, dat twee maanden geleden opende, vandaag bekend.