TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraf van het Gemenebest Rooms Katholieke Begraafplaats Mariahof Renkum

Op de Rooms Katholieke Begraafplaats Mariahof in Renkum ligt één Oorlogsgraf van het Gemenebest.
Het betreft het graf van: Sergeant James Michael Gibbons, 4537398.

James Michael Gibbons
1919 - overleden in de Gemeente Renkum, 20 september 1944
Zoon van James en Sarah Gibbons.
Hij was gehuwd met Dorothy Gibbons uit Manchester.
Service Number 4537398,

Sergeant James Michael Gibbons, zat bij het Engelse 156 Battalion 4th Parachute Brigade, Army Air Corps. James Gibbons was sectiecommandant. Gelegerd in Newport Lodge te Melton Mowbray.

"De mannen van het 156 Bataljon vertrekken met 35 Dakota transportvliegtuigen en landen op 18 september 1944 op de Ginkelse Heide. De zweefvliegtuigen met materiaal en bevoorrading voor het 156 Bataljon, landen op Landingzone ‘X’, langs de Telefoonweg. De vracht van deze zweefvliegtuigen: 7 jeeps, 10 trailers met bevoorrading en 2 Bren carriers. Een van die zweefvliegtuigen van het 156 Bataljon werd bestuurd door Louis E. Hagen, schrijver van het boek "Arnhem lift: diary of a glider pilot" uit 1945.
Om 14.30 uur is het 156 Bataljon zo goed als compleet op het verzamelpunt. Dit verzamelpunt ligt midden tussen de Duitse troepen. Vechtend proberen Gibbons en de mannen van het 156 Bataljon de Ginkelse heide te verlaten. Om 17.00 uur vertrekt het 156 Bataljon in zuid-oostelijke richting naar de noordkant van de spoorweg, ze zijn eindelijk van de Ginkelse heide af. Om 20.00 uur zijn zij bij station Wolfheze en voegen de voertuigen uit de zweefvliegtuigen met bemanning zich bij het 156 Bataljon. Het 156 Bataljon is compleet; Gibbons en de mannen trekken verder richting Arnhem aan de noordzijde van de spoorlijn.

In de avond van de 18e september 1944 om 21.00 uur ondervindt C-Compagnie hevige tegenstand ter hoogte van Mill Hill in Oosterbeek. Er wordt teruggetrokken richting Wolfheze.
Ongeveer waar nu de A50 de spoorlijn en het fietspad kruist, op de 19e september 1944 om 03.30 uur, zijn ze daar. In de ochtend om 05.00 uur krijgen de mannen van C-Compagnie opdracht om naar Lichtenbeek op te trekken. Echter om 07.00 uur ondervindt C-Compagnie met Sergeant Gibbons hevige weerstand nabij de Sportlaan op het huidige Papendal. Daar worden ze urenlang tegen gehouden. Om 14.00 uur vormt het 156 Bataljon een basis in het bos bij Papendal. Er worden orders ontvangen om richting Hotel Wolfheze te gaan. C-Compagnie met daarbij Sergeant Gibbons verplaatsen zich via de noordzijde van de spoorlijn. Om 16.00 uur zijn ze bij het tunneltje onder de spoorlijn. Bij het tunneltje is het chaotisch, er vinden zware gevechten plaats. Ze trekken verder en om 19.00 uur zijn ze bij de kruising van het fietspad en de Bilderberglaan. Hier blijven ze tijdens de nacht. C-Compagnie en Sergeant Gibbons, worden tijdens de nacht herhaaldelijk aangevallen.

In de ochtend van de 20e september 1944 om 07.00 uur worden er orders ontvangen om verder te trekken richting Hartenstein. C-Compagnie moet zich voegen bij de rest van het 156 Bataljon. Het verzamelpunt is de kruising Wolfhezerweg en de Utrechtseweg. Om 08.00 uur, vlak voordat ze daar aankomen wordt C-Company zwaar aangevallen. Sergeant Gibbons raakt hierbij zwaargewond. Door andere parachutisten wordt gemeld dat Sergeant Gibbons op de Zonneheuvel nabij de watertoren is gesneuveld. Waarschijnlijk wordt hij zwaargewond aangetroffen door leden van de Luchtbeschermingsdienst. Voor verpleging van zijn wonden wordt hij naar Oranje Nassau’s Oord gebracht.
De verwondingen zijn zo zwaar dat Sergeant Gibbons eraan bezwijkt. Het is mogelijk dat hoofdzuster N.C. Rombout van Oranje Nassau’s Oord over Sergeant Gibbons schrijft in haar dagboek "Oorlogsdagen". Want ze noemt in haar gedetailleerde dagboek slechts één overlijden op woensdag 20 september. Ze schrijft erover: "Zeer vele Duitse gewonden kwamen binnen en tevens Engelsen. Een Engelse parachutist overleed zeer kort na aankomst, terwijl een andere een bloedtransfusie kreeg".

De plaatselijke begrafenisondernemer ontfermt zich over de overleden Sergeant James Gibbons. Hij vindt tussen Gibbons zijn persoonlijke spullen een briefje met daarop de wens dat hij in gewijde grond begraven wil worden. De plaatselijke begrafenisondernemer zorgt ervoor dat zijn wens verhoord wordt. Sergeant James Gibbons wordt begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats Maria hof in Renkum aan de Groeneweg. Dat is nog steeds zijn rustplaats. Zijn graf is na de oorlog niet geruimd om herbegraven te worden op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Zijn wens werd ook na de oorlog gerespecteerd om in gewijde grond te rusten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jaap van Genderen
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

51.975586, 5.737599

Lees meer (1)