TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schuttersputjes Hoofdkwartier 4de Parachute Brigade

Op 19 september 1944, tegen de middag, groeven mannen van het hoofdkwartier van 4th Parachute Brigade zich in deze omgeving in. Hun commandant, Brigadier J.W. Hackett, besloot op te rukken in de richting van de Dreyenseweg (ten oosten van deze plek) teneinde de Britse aanval op Arnhem te ondersteunen. 156 Parachute Battalion trok voorwaarts langs de spoorlijn, en 10th Parachute Battalion deed hetzelfde langs de Amsterdamseweg (in het noorden). De beide eenheden vielen Duitse troepen herhaaldelijk aan, maar werden met zware verliezen teruggeslagen.

Aangezien de Duitsers steeds dichterbij kwamen, gaf Brigadier Hackett opdracht aan zijn hoofdkwartier, 10th Battalion, 156 Battalion en 7th Battalion, The Kingís Own Scottish Borderers, om zich terug te trekken naar het gebied ten zuiden van de spoorlijn, in de richting van Wolfheze (in het westen). Hij, enkele van zijn officieren, en een afdeling van Defence Platoon bleven hier om erop toe te zien dat alle vervoermiddelen en de bijbehorende troepen wegtrokken. Deze sectie bracht de vijand verliezen toe, maar incasseerde ook. Verscheidene mannen werden gewond of gedood. Een energieke tegenaanval, onder leiding van Brigade Major C.N.B. Dawson, zorgde net voor de schemering inviel voor een adempauze. Kort daarna verplaatste ook deze groep zich naar de zuidzijde van de spoorlijn.

Op 1 april 2004 zijn door vrijwilligers enkele schuttersputjes van 4th Parachute Brigade HQ in de oude staat hersteld. Dankzij giften kon in 2012 deze herdenkingsplaquette gerealiseerd worden. De schuttersputjes zijn gelegen ten zuiden van Landingzone "L", nabij de spoorlijn tussen Wolfheze en Oosterbeek.

De locatie is als volgt te bereiken: Wanneer u vanuit Wolfheze naar de Jeeptunnel loopt gaat u rechtdoor richting Oosterbeek. Na 400/500 meter ziet u aan uw linkerzijde een pad, u bent dan al onder de rijksweg doorgegaan. U loopt dit pad af totdat u bij een hek komt, dit hek gaat u in. U gaat meteen rechtsaf, en dan weer rechtsaf het mountainbike pad op. Dit pad blijft u volgen, totdat u vanzelf bij de schuttersputjes terechtkomt.

Foto boven: Schuttersputje voor herstel
Foto onder: Schuttersputje na herstel

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

52.00246, 5.8145

Oproep: Donaties informatiepaneel 4e Parachutisten Brigade

jul2012

Oproep: Donaties informatiepaneel 4e Parachutisten Brigade

Tijdens de slag om Arnhem, op dinsdag 19 september 1944, nam het hoofdkwartier van de 4e Parachutisten Brigade posities in tussen de spoorweg Arnhem - Ede en het huidige terrein van Sportcentrum Papendal. In 2004 zijn de schuttersputten herontdekt en zichtbaar gemaakt voor het publiek. Steeds meer mensen weten inmiddels de weg naar deze historische locatie te vinden, waardoor de vraag naar meer informatie op deze site toeneemt.

Lees meer

Lees meer (1)