Monument Mustang FZ125

Op 17 september 1944 stortte het verkenningsvliegtuig van Amerikaanse makelij P-51 Mustang FZ125-YT-C neer op de Broeseinderdijk op de Grote Heide in Neerpelt.

De Canadese piloot Henry James (Jimmy voor de vrienden) Muir voerde in de late namiddag een gewapende verkenningsvlucht uit boven Arnhem. Tijdens deze vlucht werd hij geraakt door Duits FLAK-afweergeschut. De RCAF-piloot liet daarbij het leven. Hij vond zijn laatste rustplaats op het oude kerkhof van Neerpelt.

Het Amerikaanse toestel was opgenomen in het 65ste squadron van de 122ste Wing van de Royal Air Force. De Wing leverde haar bijdrage aan de grote operatie Market Garden. Begin september 1944 vestigde de Wing zich op het vliegveld van Grimbergen.

Op 17 september 1944 om 16.25 uur stegen in Grimbergen acht Mustangs op. Goed twee uur later keerden er maar zes terug. Ook het toestel FX896 van F/L D.G. Metzler ging verloren. Na een luchtgevecht stortte het toestel neer na een luchtgevecht boven Oosterbeek bij Arnhem. F/L Metzler liet eveneens het leven.

Tijdens de Slag om Arnhem van 17 tot 25 september 1944 was de voornaamste taak van het 65ste squadron om versterkingen van de Duitse bezetter in Nederland te verhinderen. Daarom werden aanvallen uitgevoerd op tanks, treinen en vrachtwagens.

Tot op de dag dat James Muir (staande, derde van rechts op de groepsfoto) sneuvelde was hij de officiŽle schrijver van het 65ste squadron-oorlogsdagboek. James Muir werd geboren op 26 augustus 1922 in het Canadese Quebec City. Hij had de Britse nationaliteit en sprak vloeiend Frans en Engels. Op het ogenblik van de crash was hij Temporary Flight Lieutenant of Tijdelijk Kapitein-Vlieger.

Op 9 december 1943 werd James Muir gemuteerd van de Royal Candian Air Force naar de Royal Air Force. Eerst deed hij dienst bij het 82ste squadron en in mei 1944 werd hij overgeplaatst naar het 65ste squadron. Na de oorlog werden aan James Muir postuum vijf medailles toegekend.

Op de Broeseinderdijk te Neerpelt heeft de plaatselijke heemkundekring een klein monument opgericht om piloot James Muir blijvend ter herdenken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Heemkundekring Neerpelt
  • Foto's: Ben Harmsen & Renť Winters

Gerelateerde boeken

Operation Market-Garden
De slag om Arnhem