TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Neerpelt

Op het oude gemeentelijk kerkhof zijn twee Britse soldaten begraven die sneuvelden tijdens de bevrijding van de gemeente Neerpelt op 10 september 1944. Het Britse grondleger van veldmaarschalk Montgomery houdt ťťn week pauze aan het Kempisch Kanaal in Noord-Limburg. De wijk Grote Heide die aan de andere kant van kanaal ligt wordt daardoor later bevrijd van de Duitse bezetter. Op 17 september 1944 wordt vanuit Neerpelt en het naburige Lommel het startsein gegeven van de grote Operatie Market Garden.
Terwijl de Duitsers zich nog aan het kanaal en de brug bevinden, rukken Britse troepen op via de Heerstraat naar het kanaal om de Duitse weerstand uit te schakelen. Lance Corporal James Stevenson (19 jaar) van het 3rd Bn. Irish Guards wordt in de Heerstraat getroffen door Duitse geweerschoten. Ondanks de beste verzorging sterft hij ťťn dag later in de Heilig-Hart kliniek te Neerpelt. Trooper George Thomasson (26 jaar) van de Life Guards wordt in dezelfde Heerstraat dodelijk getroffen door een kogel uit een Duitse geweerloop.
Sinds 2005 wordt op 8 mei op het kerkhof hulde gebracht aan deze twee gesneuvelde soldaten van het Gemenebest en ook aan de Canadese piloot James Muir. Deze laatste zijn graf is vlak naast het dubbelgraf van James Stevenson en George Thomasson.

Op 17 september 1944 stortte het verkenningsvliegtuig van Amerikaanse makelij P-51 Mustang FZ125-YT-C neer op de Broeseinderdijk op de Grote Heide in Neerpelt.
De Canadese piloot Henry James (Jimmy voor de vrienden) Muir voerde in de late namiddag een gewapende verkenningsvlucht uit boven Arnhem. Tijdens deze vlucht werd hij geraakt door Duits FLAK-afweergeschut. De RCAF-piloot liet daarbij het leven. Hij vond zijn laatste rustplaats op het oude kerkhof van Neerpelt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Heemkundekring Neerpelt & Renť Winters
  • Foto's: Luc van Waeyenberge

Gerelateerde boeken