TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Wiltshire Regiment Arnhem Schuytgraaf

Het Monument Wiltshire Regiment in Arnhem Schuytgraaf is een eerbetoon aan het 4e en 5e bataljon van het Wiltshire Regiment. Zij vochten in september en oktober 1944 in dit gebied. De namen van de gesneuvelde mannen van beide bataljons staan op weerskanten van het monument vermeld. Tijdens het explosievenonderzoek voorafgaand aan de sloop van de hoeve De Laar en de bouw van de nieuwbouwwijk werden nog enkele tot dan toe vermiste lichamen gevonden. Na identificatie werden zij met militaire eer herbegraven op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Arnhem Oosterbeek. Tot op de dag van vandaag worden nog altijd enkele mannen van het Wiltshire Regiment, welke in de gevechten rond boerderij De Laar sneuvelden, vermist.

Op de voorkant van het Monument staat:

'"THE BATTLE FOR THE ISLAND"

IN MEMORY OF THE OFFICERS AND MEN OF
4TH AND 5TH BATTALION THE WILTSHIRE REGIMENT
WHO WERE KILLED IN ACTION OR DIED OF WOUNDS
SUSTAINED DURING THE BATTLE

22 SEPTEMBER TILL 6 OCTOBER 1944

"WE WILL REMEMBER THEM"'.

Het monument is een ontwerp van beeldend kunstenaar en ontwerper Tirza Verrips (1945). Het is vervaardigt uit rood Cortenstaal en staat op een voetstuk van natuursteen. Het monument stelt een golf staal voor en symboliseert daarmee de golf van oorlogsgeweld die de bataljons van de Wiltshire Regiment over zich heen kregen in september en oktober 1944. De Duitsers probeerden met een grote troepenmacht vanuit hun posities ten oosten van de spoorlijn de geallieerden terug te drijven in de richting van de Waal.

Het monument staat bij de Buitenplaats in Schuygraaf. Dit gebouw staat op de plaats waar vroeger boerderij De Laar stond, ter hoogte van de posities van 'A' Compagnie van het 5e bataljon Wiltshire Regiment. Deze boerderij brandde in 2001 af.

Onder grote aanwezigheid van de plaatselijke bevolking vond op 28 april 2010 de onthulling van dit monument plaats. Dit gebeurde door toenmalig burgemeester van Arnhem, mevrouw Pauline Krikke en veteraan van het Wiltshire Regiment Ray Hare.

Het monument is tot stand gekomen uit een initiatief van de ontwikkelaars van de nieuwbouwwijk Schuytgraaf, de gemeente Arnhem, het explosieven opsporingsbedrijf Van den Herik en KondorWessels Projecten.

Het Wiltshire Regiment bestaat vandaag de dag niet meer, maar is opgegaan in The Rifles. Zij zetten de tradities van het Wiltshire Regiment voort en hebben het monument geadopteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Niels
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken