TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Verzetsmonument Kamp Westerbork

Op 20 september 1943 fusilleerde de Duitse bezetter tien verzetstrijders op het Witterveld bij Assen. Ze werden vervolgens gecremeerd in het crematorium van kamp Westerbork, waarna hun stoffelijke resten achter het gebouw begraven werden. Deze werden in 1949 teruggevonden. Om deze verzetstrijders te herdenken werd op initiatief van de Stichting 1940-1945 een grafteken opgericht met daarop de namen van de mannen die in het graf rusten.

Op verzoek van de nabestaanden werd het monument achter het crematorium geplaatst. Bij datzelfde crematorium werden nog meer stoffelijke resten gevonden. Het ging om 48 verzetsmensen en vier Joden die tussen september 1943 en oktober 1944 bij het crematorium waren geŽxecuteerd. Hun stoffelijke resten zijn na de oorlog herbegraven in Groningen, Beilen en Loenen.

Het crematorium, dat in 1943 in opdracht van kampcommandant Gemmeker in gebruik werd genomen, werd in 1951 gesloopt ondanks de wens van de Stichting 1940-1945 het gebouw te behouden 'als een symbool van machtswellust van het Nationaal-Socialisme en het lijden en de dood van IsraŽlieten en Verzetstrijders. Het Crematorium is een historisch monument en een authentiek stuk oorlogsdocumentatie.'

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.917086, 6.604005

76 jaar na de oorlog lopen opnieuw vrouwen van Westerbork naar Groningen

17sep

76 jaar na de oorlog lopen opnieuw vrouwen van Westerbork naar Groningen

Vanuit Kamp Westerbork zijn vanmorgen 115 vrouwen te voet vertrokken naar de stad Groningen. 76 jaar eerder maakten 116 vrouwen gedwongen door de Duitse bezetter dezelfde tocht. Zij waren bang dat ze aan het einde van de tocht zouden worden gefusilleerd.

Lees meer

Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

28mei

Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

Alijda Jacobs (1917-2005) is rond de twintig als de oorlog uitbreekt. Ze is verliefd op Simon Bachrach, een joodse jongen uit de Atjehstraat in Arnhem. Alijda woont bij haar ouders op de Alexanderstraat en werkt als dienstmeisje bij de familie Mogendorff in de Frombergdwarsstraat. Als niet-joodse kan ze daar op den duur niet langer in dienst blijven. Ze gaat zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor Joodse onderduikers, onder wie haar verloofde Simon en diens familie.

Lees meer

Lees meer (1)