TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Bevroren Tranen Kamp Westerbork

Het Monument 'Bevroren Tranen' in Hooghalen is een glazen kunstwerk, aangebracht op twee sokkels van marmer, waarvan er één hoger is dan de andere. Op elke sokkel staat een glazen object in de vorm van een traan. De eerste traan op de lage sokkel is onbeschreven. Op de tweede traan staan namen van personen gegraveerd.

Het Monument is geïnspireerd op het lied Bevroren tranen van zanger en tekstdichter Maarten Peters die is opgedragen aan kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger. Ze heeft op haar beurt een beeld naar dit lied gemaakt. De titel Bevroren Tranen is ontleend aan een gedicht van de Italiaanse dichter Dante Alighieri uit de vroege 14de eeuw over zijn reis door de hel. In dit verhaal is het verdriet zo groot dat het zich niet meer kan uiten; zelfs de tranen zijn bevroren. De namen die op één van de twee glazen tranen staan gegraveerd zijn van joodse en Sinti kinderen die zijn gedeporteerd uit kamp Westerbork. Mensen waarvoor Truus Menger in het verzet zat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.917086, 6.604005

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

jul2022

'Beeld van Jodentransport vanuit Westerbork klopt niet'

De verspreide kennis over de deportatietransporten is samengebracht en aangevuld met nieuwe informatie uit recent onderzoek. Dat geeft een genuanceerder en completer beeld van de transporten.

Lees meer

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

mei2022

Opnieuw mensen herkend in ingekleurde Westerborkfilm

Opnieuw zijn er mensen geïdentificeerd in gerestaureerde beelden uit de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om drie personen die dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld zijn herkend.

Lees meer