TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlijn

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche werd van 1891 tot 1895 gebouwd als protestantse kerk in opdracht van keizer Wilhelm II ter herinnering aan zijn grootvader keizer Wilhelm I. De kerk staat in de volksmond beter bekend als Gedächtniskirche.

In de nacht van 23 november 1943 raakte de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche zwaar beschadigd bij een geallieerd bombardement op Berlijn. Alleen een gedeelte van de toren en de ontvangstruimte bleven overeind staan.

Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten om het nog resterende gedeelte van de toren en de ontvangstruimte te preserveren als een herinnering aan de oorlog. In deze overblijfselen staat ondere andere een "Cross of Nails" ter nagedachtenis aan het Duitse bombardement op de Engelse stad Coventry.

Naast de overblijfselen van de kerk werden een nieuwe achthoekige kerkzaal en een achthoekige klokkentoren met circa 20.000 ramen van gebrandschilderd glas gebouwd. De nieuwe kerkzaal en de klokketoren werden in 1961 ingewijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Bert Deelman (1, 2, 3, 4), Fedor de Vries (5)