TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Tijdelijk Vliegveld B-82

In de vorige eeuw lag er in het gehucht Keent een vliegveld waar regelmatig militaire vliegoefeningen plaatsvonden. Dit gebeurde op uitnodiging van de toenmalige burgemeester Hans van der Vijver van Overasselt, waar Keent destijds onder viel. In 1933 werd de Overasseltse vliegweek gehouden, waar 20.000 bezoekers op afkwamen. In 1938 kwam het gehucht door een bochtafsnijding van de Maas geÔsoleerd te liggen en raakte het vliegveld in de vergetelheid.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak gebruikten de Duitsers de van 600 meter naar 1200 meter verlengde grasbaan enkel als parkeerplaats. De geallieerden lieten van de ĎAirstrip B-82 Grave/Keentí vele honderden jachtvliegtuigen opstijgen. In 1944 speelde het vliegveld een belangrijke rol in operatie ĎMarket Gardení, de bevrijding van Nijmegen.

Op 25 september 1944 landden twee Amerikaanse C-47ís in Keent. Dit type transportvliegtuig werd door de Amerikanen Skytrain genoemd. Een dag later landden er, met tussenpauzes van minder dan een halve minuut, 209 Skytrains. Ze brachten een eenheid luchtafweer, 132 jeeps met 75 aanhangers, 31 motorfietsen, 12.000 kilo munitie, 30.000 kilo aan voedselpakketten, 882 soldaten en 5 oorlogscorrespondenten. Nog dezelfde avond keerden de 209 vliegtuigen veilig terug naar hun thuisbasis in Engeland.

Eind september, begin oktober werd de vliegstrip verdedigd door 1310 militairen van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutisten Brigade van Generaal Stanislaw Sosabowski. Vier van hen kwamen in ťťn week ongelukkig aan hun einde: Zdzislaw Jankiewicz (25) kwam om het leven tijdens het schoonmaken van een pistool. Drie anderen (Boleslaw Mania, Stefan Plichta en JÚzef Skzwarek) werden doodgeschoten omdat ze het wachtwoord waarmee de geallieerden communiceerden met een zwaar Pools accent uitspraken. Britse Grenadiers vertrouwden het niet en schoten het drietal dood.

Op 2 oktober 1944 stortte de Canadese Flight-lieutenant Russel R. Bouskill (28) neer in Keent nadat zijn toestel was beschoten door de Duitsers. Boer Thijs van de Berg ruimde het schroot van vliegtuig op in een oude bomkrater. In 1996 werd het klokje van de Spitfire gevonden door onderzoeker Wim Boeijen. Het stond stil om kwart over twaalf.

Tussen 2 en 22 oktober werd de vliegstrip meerdere malen gebombardeerd door de Duitsers. Daarbij kwamen 13 militairen van het grondpersoneel om het leven. Daarnaast werden de Canadese Flight-Officers A.J. Horrel en L.P.E Pichť neergeschoten door een Duitse FLAK-eenheid (Flug Abwehr Kanone) nadat ze uit Keent waren opgestegen voor een verkenningsvlucht.

Aan de rand van Keent staat een monument dat herinnert aan de omgekomen militairen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken