TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Alt-Moabit 85

Deze kleine, koperen gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelende stpmes) herdenken de familie Stargardt:

* Jacob Stargardt, geboren 1860, gedeporteerd 1943 Theresienstadt, overleden 1943.
* Clara Stargardt née Lindenfeld, geboren 1871, gedeporteerd 1943, overleden in Theresienstadt.
* Erich Stargardt, geboren 1898, gedeporteerd, Auschwitz, verloren, vermoedelijk dood.
* Dorothea Stargardt, geboren 1896, gedeporteerd 1943, Auschwitz, verloren, vermoedelijk dood.

Jacob Stargardt en Clara Lindenfeld trouwden en kregen twee kinderen - Dorthea en Erich. Het gezin woonde in de jaren dertig op dit adres. De ouders werden vervolgens in een bejaardentehuis ondergebracht, waarschijnlijk in 1941. Uit gegevens blijkt dat het paar RM 6.250 betaalde voor een zogenaamd huiskoopcontract in Theresienstadt, waarbij eten en onderdak gegarandeerd waren tot de leeftijd van 85 jaar. Op 29 januari 1943, Jacob en Clara Stargardt, 83 en 72 jaar oud, werden naar Theresienstadt gedeporteerd met Transport I / 88, een "Alterstransport" van 100 voornamelijk oudere Joden. In Theresienstadt stierf Jacob op 14 februari en Clara negen dagen later.

Hun kinderen zijn waarschijnlijk uit het appartement Alt-Moabit verhuisd toen hun ouders naar het bejaardenhuis gingen. Erich Stargardt werd (waarschijnlijk dwangarbeid) in Berlijn tewerkgesteld door Kurt Seydel Company, die militair materieel vervaardigde. De "fabrieksactie" van de nazi's om Joodse arbeiders te verwijderen leidde op 1 maart 1943 tot de deportatie van Erich op Transport 31 naar Auschwitz. Dorothea werd 2 dagen later met Transport 33 overgebracht, eveneens naar Auschwitz. Borh Erich en Dorothea zijn officieel geregistreerd als 'vermist'. Van de 3.220 gedeporteerden op deze twee transporten zijn er slechts 40 bekend die de oorlog hebben overleefd.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)