Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Lancaster MK III PB667 MG-Q Pathfinder

De tekst op het informatiebord:
Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van Lancaster PB667, een Pathfinder Force toestel dat hier op 20 maart 1945 neerstortte. Pathfinder Force was een elite eenheid binnen Bomber Command. De mannen waren vrijwilliger die werden voorgedragen op basis van ervaring en kunde. Eén van de propellers van het toestel vormt het hart van het monument. In het squadronschild van NO.7 squadron, de eenheid waarvoor de mannen vlogen, vormen 7 sterren het sterrenbeeld "Grote Beer". In dit monument symboliseren zij de gesneuvelde manschappen (Foto 4).
Op dinsdag 20 maart 1945, 49 dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, vlogen de mannen hun 22ste missie binnen Bomber Command. Tijdens de missie waarbij het doelwit een spoorwegknooppunt bij het Duitse Recklinghausen was, raakte het toestel beschadigd. Piloot Lindsay Bacon besloot een kortere route terug naar Engeland te nemen waarbij het vliegtuig over het nog niet bevrijde Schouwen-Duiveland moest vliegen. Twee dagen hiervoor had hij dit ook gedaan en kon hij zijn toestel, dat in brand stond veilig thuis brengen. Dit keer sloeg het noodlot toe en werd het toestel ter hoogte van Westenschouwen geraakt door Duits luchtafweergeschut. De schade aan het toestel en de brand die uitbrak in de rechterbinnenmotor maakte een terugkeer naar Engeland onmogelijk. Het vliegtuig draaide richting het zuiden om in bevrijd gebied een noodlanding te maken. Boven Nieuwdorp brak de beschadigde vleugel af en het toestel stortte neer. George Huttlestone, die geprobeerd had het toestel per parachute te verlaten, werd zwaargewond naar Goes vervoerd waar hij later overleed en werd begraven. De andere bemanningsleden kwamen direct tijdens de crash om. Onder grote publieke belangstelling werden de lichamen van Lindsay Bacon, Harry Mc Clements, Jim Cornwall en Johnny Taylor die avond vlak bij de plaats waar nu het monument staat begraven. Toen weken later, tijdens het weghalen van het toestel, de stoffelijke overschotten van Richard Evans en Athol Tennant werden gevonden werden ook zij op deze tijdelijke begraafplaats bijgezet. In 1946 zijn de vliegers overgebracht naar de Geallieerde begraafplaats in Bergen op Zoom.

De bemanning bestond uit:
Flying Officer - Piloot Lindsay Page Bacon - Australie.
Flight Sergeant – Navigator Richard Roy Evans - Verenigd Koninkrijk.
Sergeant - Boordwerktuigkundige Harry McClements - Verenigd Koninkrijk.
Flying Officer - Bomrichter George Henry Huttlestone - Verenigd Koninkrijk.
Warrant Officer – Marconist Philip Athol Tennant - Nieuw Zeeland.
Sergeant- Dakschutter - James Alex Cornwall - Verenigd Koninkrijk.


Op de twee zuilen liggen plaquettes met een Nederlandse en Engelse tekst die gedeeltelijk overeenkomt met de tekst op het informatiebord vooraan bij het monument.
Onderstaande gedeelte van de tekst op de plaquettes wijkt af van de tekst op het informatiebord:
‘Het hart van dit monument wordt gevormd door één van de propellers van het toestel dat in de zomer van 2010 werd gevonden tijdens bouwwerkzaamheden. Het monument is op 3 mei 2013 onthuld door de gedeputeerde van cultuur in de provincie Zeeland, drs. B.J. de Reu en familieleden van de bemanning’.

Hiermee gedenken we hen die hun toekomst gaven om ons er een te geven.

Aanvullend, niet op het bord:
Er was een zevende crew member aan boord: Sergeant J.E. Taylor, tailgunner.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze