Monument Stirling LJ928 en RAF militairen

Het Royal Air Force Monument te Doorwerth is op 13 september 2004 onthuld. De Arnhem Battle Research Group is de initiatiefnemer van dit monument. Het is geplaatst achter de Rehoboth CNS Basisschool te Doorwerth.

De tekst op het monument is:
Op deze plek stortte op 21 september 1944, tijdens de Slag om Arnhem, een geallieerd transporttoestel neer. De Stirling LJ928 werd neergeschoten door Duitse jachtvliegtuigen, en daarbij kwamen alle bemanningsleden en 'air despatchers' (verantwoordelijk voor het uitwerpen van de bevoorrading) om het leven. Dit monumentje is er niet alleen om die mannen te gedenken, maar alle Royal Air Force militairen die tussen 17 en 25 september 1944 boven deze omgeving in actie kwamen. Laag vliegend onder vuur van vijandelijke luchtafweerkannonen en jagers trokken zij zweefvliegtuigen en wierpen voorraden af voor de mannen van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie.
In die dagen lieten 229 bemanningsleden en air despatchers, afkomstig uit het Verenigde Koninkrijk, Canada, AustraliŽ, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika het leven tijdens dappere pogingen om de mannen op de grond te helpen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arnhem Battle Research Group & Barry van Veen / Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze