TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiepaneel Operatie Market Garden

De tekst op het informatiepaneel luidt:

Operatie Market Garden

De Generaal Sosabowskiwaard, genoemd naar generaal-majoor S.F. Sosabowski (8 mei 1892 - 25 september 1967)


Na de start van operatie 'Market Garden' op 17 september 1944 werd - veel later dan gepland - op 21 september de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade ingezet bij de Slag om Arnhem. Hun commandant was generaal-majoor Stanislaw Franciszek Sosabowski. De opdracht luidde: versterken van de inmiddels omsingelde 1st British Airborne Division bij Oosterbeek. Een flink deel van de brigade landde bij Driel, ten zuiden van de Rijn. Bij gebrek aan boten konden slechts enkelen de Britten bereiken aan de noordzijde van de rivier. De overigen hielden ter plekke de ontsnappingsroute open voor de Airbornes in nood.
De geallieerden konden de brug bij Arnhem niet veroveren en de Slag om Arnhem mislukte jammerlijk.

Dit falen werd met namen Sosabowski verweten; zijn nationaliteit en weinig diplomatieke optreden speelden hem daarbij parten. Hij werd van zijn commando ontheven, overgeplaatst en wegbezuinigd. Desondanks waren velen overtuigd van de getoonde moed van de generaal en diens manschappen. Eerherstel door de Nederlandse staat heeft lang op zich laten wachten. Op 31 mei 2006 verleende H.M. Koningin Beatrix hem postuum de Bronzen Leeuw. Het vaandel van zijn parachutistenbrigade werd gedecoreerd met de Militaire Willemsorde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken