TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 102.000 Stenen Kamp Westerbork

Op de appelplaats van het voormalig doorgangskamp is in 1992 een monument opgericht dat eer betoond aan de 102.000 mensen uit Nederland die door het Nazi-regime zijn vermoord. Het monument bestaat uit stenen en elke steen staat voor een slachtoffer.

De meeste stenen hebben boven een davidster, ter herinnering aan de Joodse slachtoffers. 213 stenen hebben een vlam in plaats van een ster en staan symbool voor de vermoorde Sinti en Roma. Enkele tientallen stenen hebben geen symbool, waarmee de verzetsstrijders worden herdacht die in kamp Westerbork gevangen zaten en net als de Joden, Sinti en Roma weggevoerd zijn om nooit meer terug te komen. Samen vormen de stenen de kaart van Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Redacteur van FOK! wandelt Westerborkpad

2aug

Redacteur van FOK! wandelt Westerborkpad

Vanaf februari 2020 tot en met heden loopt FOK!-redacteur Monique Verlind in 30 etappes het Westerborkpad. Voor de nieuwssite en online gemeenschap doet ze verslag van elke etappe met veel foto's en interessante wetenswaardigheden. Op deze pagina begint haar verslaggeving. Onderaan de pagina staan links naar alle reportages.

Lees meer

Zoektocht naar het meisje dat Jodenvervolging een gezicht gaf, leidt naar Brabant

feb2020

Zoektocht naar het meisje dat Jodenvervolging een gezicht gaf, leidt naar Brabant

Ze is hťt gezicht van de Jodenvervolging in Nederland. Het meisje met de witte hoofddoek die vlak voor het vertrek van de transporttrein nog even naar buiten kijkt. Jarenlang werd gedacht dat ze een Joods meisje was. Aad Wagenaar deed onderzoek en vond een Brabantse link.

Lees meer