TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 102.000 Stenen Kamp Westerbork

Op de appelplaats van het voormalig doorgangskamp is in 1992 een monument opgericht dat eer betoond aan de 102.000 mensen uit Nederland die door het Nazi-regime zijn vermoord. Het monument bestaat uit stenen en elke steen staat voor een slachtoffer.

De meeste stenen hebben boven een davidster, ter herinnering aan de Joodse slachtoffers. 213 stenen hebben een vlam in plaats van een ster en staan symbool voor de vermoorde Sinti en Roma. Enkele tientallen stenen hebben geen symbool, waarmee de verzetsstrijders worden herdacht die in kamp Westerbork gevangen zaten en net als de Joden, Sinti en Roma weggevoerd zijn om nooit meer terug te komen. Samen vormen de stenen de kaart van Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

76 jaar na de oorlog lopen opnieuw vrouwen van Westerbork naar Groningen

17sep

76 jaar na de oorlog lopen opnieuw vrouwen van Westerbork naar Groningen

Vanuit Kamp Westerbork zijn vanmorgen 115 vrouwen te voet vertrokken naar de stad Groningen. 76 jaar eerder maakten 116 vrouwen gedwongen door de Duitse bezetter dezelfde tocht. Zij waren bang dat ze aan het einde van de tocht zouden worden gefusilleerd.

Lees meer

Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

28mei

Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

Alijda Jacobs (1917-2005) is rond de twintig als de oorlog uitbreekt. Ze is verliefd op Simon Bachrach, een joodse jongen uit de Atjehstraat in Arnhem. Alijda woont bij haar ouders op de Alexanderstraat en werkt als dienstmeisje bij de familie Mogendorff in de Frombergdwarsstraat. Als niet-joodse kan ze daar op den duur niet langer in dienst blijven. Ze gaat zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor Joodse onderduikers, onder wie haar verloofde Simon en diens familie.

Lees meer