TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Burgemeesters Asten en Someren

Tekst op het monument:

"Ter eerbiedige nagedachtenis van W.J.M. Wijnen, Burgemeester der Gemeente Asten P.J.C. Smulders, Burgemeester der Gemeente Someren die op 15 augustus 1944 op deze plaats vielen als slachtoffers van het verzet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.345294, 5.743533

Executie Somerens burgemeester werd litteken voor het leven

jan2020

Executie Somerens burgemeester werd litteken voor het leven

SOMEREN - Hun opa werd op 14 augustus 1944 vermoord door de Duitsers, nadat hij was verraden door Nederlanders met NSB-sympathieën. Hun vader was het laatste familielid die de toenmalig Somerens burgemeester Piet Smulders nog levend zag alvorens hij werd meegenomen voor zijn executie. 75 jaar later vertellen kleindochters Marjon en Noortje Smulders over de impact die het op hun gezin heeft gehad. Het is de basis van een nieuw boek van Stephan van Erp.

Lees meer

Brute moord op twee oorlogsburgemeesters: 'Duivelse dilemma's kostten hen het leven'

aug2019

Brute moord op twee oorlogsburgemeesters: 'Duivelse dilemma's kostten hen het leven'

Piet Smulders zat op 14 augustus 1944 gewoon thuis in zijn pyjama toen de deurbel ging. Het bleek een SS-moordcommando te zijn. De toenmalige burgemeester van Someren werd zonder pardon in de auto gezet. Voor een verhoor in Vught werd hem verteld, maar het werden meerdere kogels op een verlaten landweg langs de Zuid-Willemsvaart. Samen met burgemeester Willem Wijnen van Asten werd hij bruut vermoord.

Lees meer

Lees meer (1)