TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Expositie 40-45

Geschiedenis
Het museum Expositie 40-45 werd in 1984 geopend, 40 jaar na de bevrijding van dit gebied. Het is ontstaan uit de gezamenlijke collectie van Harry Linders en Wim Weijs, beide begonnen al in de jaren 70 met het verzamelen. Het museum is gevestigd in een boerderij aan de Maas, deze was eigendom van de ouders van Wim Weijs. In 1944 moesten zijn evacueren en trokken de Engelse binnen, zij gebruikten de boerderij als uitkijkpost over de Maas. Bij terugkomst in 1945 lagen de zandzakken nog binnen tegen de muren aan.

De collectie groeit al jaren, er is al zo veel verzamelt dat het zelfs niet meer in het museum past. In 2008 werd dan ook de Fallschirmjšger-tentoonstelling in het naburige Liberty Park geopend. Deze collectie is geheel samengebracht door Wim Weijs en aldaar te bewonderen.

Bijzonderheden
De diorama's in dit museum zijn van hoge kwaliteit. Waren vroeger de poppen nog geheel zelf gemaakt, nu zijn ze bijna allemaal vervangen door etalagepoppen. De diorama's behandelen onder andere het opkomen van het fascime, D-Day en Market Garden. Ook is er een Engelse observatiepost nagemaakt., hierdoor krijgt de bezoeker een idee hoe het er aan het eind van de oorlog in deze boerderij aan toe ging.

Naast de diorama's zijn er ook vele persoonlijke eigendommen te zien. Veelal gekregen van families van veteranen of buurtbewoners die de oorlog hebben meegemaakt. Aan elk object zit een verhaal, uiteraard vertellen de eigenaren hier alles over.

Waarom bezoeken?
Het museum is helaas enkel op afspraak geopend. Dit heeft echter wťl als voordeel dat minstens ťťn van de eigenaren aanwezig is. Zij kunnen alles vertellen over elk object in het museum. Dit zorgt ervoor dat het museum meer tot leven komt en elk object haar eigen historie kent. Voor de doorgewinterde Tweede Wereldoorlog geÔnteresseerden biedt het museum een grote verscheidenheid aan uniformen en toebehoren. Het betreft hier zowel Amerikaanse, Duitse als Engelse uitrustingsstukken.

Locatie
Het museum Expositie 40-45 is gelegen in Blitterswijck, ten oosten van Venray. Liberty Park in Overloon is uiteraard vlakbij. Iets zuidelijker in Melderslo is een ander privťmuseum gevestigd; Oorlog in de Peel. In de regio zijn ook een aantal begraafplaatsen te bezoeken, de Duitse in Ysselsteyn of de Britse begraafplaatsen van Overloon of Venray.

Een bezoek aan dit museum is ook prima te combineren met andere musea die niets met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Bijvoorbeeld 'De Locht', het streekmuseum in Melderslo of het Venrays Museum in Venray. Een bezoek aan de 'kathedraal van de Peel' in Venray is ook zeker de moeite waard. In dezelfde straat als het museum is ook een restaurant gevestigd, Tante Jet aan de Maas, waar van een heerlijk hapje en drankje genoten kan worden.

De toekomst
Als privťmuseum zijn er geen grote investeringen of uitbreidingen mogelijk. Het museum zal dan ook waarschijnlijk blijven waar het is. Uiteraard worden er wel steeds nieuwe objecten aan de collectie toegevoegd. Ook blijven de eigenaren bezig om de opstellingen elke keer weer te verbeteren.

Mocht je een bezoekje willen brengen aan het museum, dan is het verstandig om van tevoren een afspraak te maken.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken