Biesbosch Museum Werkendam

De ontoegankelijkheid heeft er in de Tweede Wereldoorlog voor gezorgd dat de Duitse bezetters de Biesbosch niet onder controle konden krijgen. De Biesbosch was gedurende de Tweede Wereldoorlog dan ook een ideaal onderduikadres. In het laatste jaar van de oorlog zijn zelfs groepen Duitse soldaten krijgsgevangen gemaakt en verborgen gehouden.

Als eind 1944 het Zuiden van Nederland bevrijd is en het gebied boven de Amer, inclusief De Biesbosch nog bezet is begint het verzet met crossings. Er wordt vele malen tussen bevrijd en bezet gebied heen en weer gevaren. Onder meer om mensen in gevaar in veiligheid naar bevrijd gebied te brengen en medicijnen mee terug te nemen naar bezet gebied.

Het Biesbosch Museum Werkendam toont de geschiedenis van de Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog middels een kleine expositie, waarin de crossing van de Britse generaal John Hackett in 1945 centraal staat.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: G. Nuiten & Barry van Veen
  • Foto's: Kevin Prenger

26jan

Expositie vertelt over Biesbosch als broeinest van verzetsactiviteiten

Het is waterkoud in de Biesbosch op 25 januari 2020. Met de temperatuur valt het echter wel mee in vergelijking met vijfenzeventig jaar geleden. Gedurende de winter van 1944-1945 vroor het maar liefst van 23 december tot 31 januari. Tijdens ijskoude nachten voeren verzetsmensen die winter in roeiboten en kanoís door het doolhof van vaargeulen en kreken van de Biesbosch om belangrijke berichten en personen van bezet naar bevrijd gebied over te brengen en medicijnen mee terug te nemen. Deze overtochten, liniecrossings genoemd, worden, naast verschillende andere onderwerpen, belicht in de tijdelijke expositie ďDe Biesbosch 75 jaar bevrijdĒ in het Biesboschmuseum in Werkendam.

Lees meer

12jan

John Hackett lag zwaargewond in ziekenhuis in bezet gebied: hij můest daar weg

Brigade-generaal John Winthorp Hackett raakt in september 1944 zwaargewond bij de Slag om Arnhem. Hij wordt naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. De Duitsers weten Arnhem in handen te houden en dus ligt Hackett achter vijandelijke linies. Gevaarlijk, want als de Duitsers erachter komen, zullen ze hem op zín minst gevangennemen en verhoren en misschien wel ergere dingen met hem doen.

Lees meer