Het Deutsches Schutzwall-Ehrenzeichen beter bekent als de Westwall medaille werd op 2 augustus 1939 door Hitler ingesteld. Deze medaille werd ingesteld om de ruim 600.000 ontwerpers, planner en bouwers van de Siegfried Linie (Westwall) en andere fortificaties aan Duitslands westelijke grens te kunnen onderscheiden. Aan de militairen die voor mei 1940 gestationeerd waren bij deze verdedigingswerken kon deze medaille ook worden uitgereikt. De eerste uitreiking van de Westwall medaille was op 23 november 1939. Op deze datum kreeg Dr. Todt uit de handen van Hitler persoonlijk de eerste medaille overhandigd. Op 24 november 1939 werd de eerste grote groep van een 200 arbeiders door Dr. Todt onderscheiden met de Westwall medaille. De Westwall medaille werd uitgereikt tot 31 januari 1941, vanaf deze datum gold er een uitreikingsverbod wat door Hitler op 10 oktober 1944 werd opgeheven vanwege de succesvolle Geallieerde landing in Normandië. Toen op 31 januari 1941 de uitreikingen waren gestaakt, waren er al 622.064 van deze medailles uitgereikt. Na de succesvolle landingen in Normandië en de daar opvolgende Geallieerde opmars werd er een groep van een 200.000 arbeiders van de Organisatie Todt met spoed naar de Westwall fortificaties gestuurd om deze te renoveren en versterken. Om het moraal van deze arbeiders en de bijbehorende militairen hoog te houden, werd de Westwall medaille opnieuw ingesteld.
De arbeiders die de Westwall medaille al eerder ontvangen hadden, kwamen in aanmerking voor de Spange zur Deutsches Schutzwall-Ehrenzeichen. (Gesp bij de Westwall medaille) Deze Spange is echter waarschijnlijk nooit meer geproduceerd, aangezien er tot op heden nog geen enkele originele Westwall Spange ontdekt is. Het precieze ontwerp van deze Westwall Spange is ook onbekend, volgens enkele verklaringen zou deze Spange hetzelfde formaat als die van de Spange zur Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938 (Gesp bij de Herinneringsmedaille 1 oktober 1938) moeten krijgen. In het midden van de Spange zou het jaartal 1944 komen en deze Spange zou uit brons worden vervaardigd, zodat hij beter bij de bronzen medaille zou passen.
Het Deutsches Schutzwall-Ehrenzeichen heeft een ovale vorm, is 40mm hoog en 33mm breed. Het algehele motief van deze medaille bestaat uit 3 aparte afbeeldingen. Het onderste motief bestaat uit een ingegraven bunker met 2 schietgleuven, waarvan de linker schietgleuf iets kleiner is dan de rechter. De 2 hopen die in een V vorm voor de bunker geplaatst zijn, beelden de grasheuvels van de omgeving uit. De totale bunker afbeelding verwijst naar de fortificaties van de Westwall. Het middelste motief bestaat uit een spade en een dubbel snijdend militair zwaard, welke in een gekruiste vorm zijn afgebeeld. Deze afbeelding verwijst naar de samenwerking tussen burgers en militairen en dat deze medaille ook aan zowel burgers als militairen kon worden uitgereikt. Het bovenste motief bestaat uit een adelaar met gespreide vleugels, die een krans met daarin een hakenkruis in zijn klauwen vasthoud. De tippen van de gespreide vleugels lopen door tot aan de buitenste rand van de medaille. Deze adelaar is het nationale embleem van Duitsland. Het gehele motief wordt omringd door een dunne opstaande rand. De buitenste rand van de medaille wordt gevormd door een krans van 8 eikenbladeren aan elke zijde. Deze eikenbladeren worden zowel aan de bovenzijde als onderzijde samengebonden door een lint. Het motief aan de achterkant van de medaille bestaat uit de tekst; FŰR ARBEIT ZUM SCHUTZE DEUTSCHLANDS. Deze tekst wordt omcirkeld door een zelfde dunne opstaande rand en eikenbladerenkrans als die aan de voorkant. De Westwall medaille werd in eerste instantie uit puur brons vervaardigd, later na de herinstelling van 1944 werden ze uit zink vervaardigd en vervolgens met een bronzen laag afgewerkt. Deze medaille werd geproduceerd door Steinhauer & Luck uit Lüdenscheid. (LDO nr. 4) De Westwall medaille hangt aan een 30mm breed lint. Dit lint is opgedeeld in een 18mm brede zandkleurige streep in het midden, welke geflankeerd word door twee 4,5mm brede witte strepen en vervolgens weer door twee 1,5mm brede zandkleurige strepen.
De medaille werd uitgereikt in een bruin of grijs papieren zakje, waar de naam van de onderscheiding in zwarte Gotische letters op gestencild is. Het was ook mogelijk dat de medaille in een doosje werd uitgereikt, waarvan er meerdere kleur varianten bestaan. In beide gevallen zat er een standaard oorkonde bij. De medaille werd op de linkerborstzak of als baton in een ribbonbar gedragen echter dan wel als laatste in de rij van Duitse onderscheidingen.
De criteria om deze onderscheiding te kunnen ontvangen waren:
- Constructiewerkers moesten minimaal 10 weken aan de bouw van de Siegfried Linie werkzaam zijn geweest.
- Militairen moesten minimaal 3 weken aan de Siegfried Linie gestationeerd zijn.
- Constructiewerkers die na 06-06-1944 aan de heropbouw van de Siegfried Linie werkzaam zijn geweest.
- Militairen die na 06-06-1944 gestationeerd waren aan de Siegfried Linie.