TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/14)

Ongeveer een jaar geleden, kreeg ik de brieven van Gerard Schampers in handen. Een student in oorlogstijd, wonend in Helmond en studerend in Tilburg. In 1943 werd hij, met nog 21 andere studenten, tewerkgesteld te Dassel in Duitsland. In Dassel werkte ook een aantal Limburgers, die opgepakt waren tijdens de Kerkrazzia's in oktober 1944. Na vele verhalen over hen te hebben gehoord en gelezen, wilde ik de omgeving waar ze die tijd doormaakten graag met eigen ogen zien. Dus reed ik vier uur richting het oosten. In deze serie beschrijf ik mijn indrukken aan Dassel tijdens die dagen.

Burgstrasse Dassel, slagerij Spohr zat bij het rolluik.

Piet van Maris schreef zijn dagboek in het Nederlands, maar het werd in Dassel ook in het Duits uitgegeven. De Nederlandse versie is veel uitgebreider, omdat deze ook over de periodes buiten Dassel gaat. De Duitse versie bevat op zijn beurt meer foto's uit Dassel, zo ook die van slagerij Spohr. Een halfbroer van Willie Geese.

Zijn slagerij zat in een zijstraat van de Bahnhofstrasse, eigenlijk om de hoek van de Geese's. Deze Burgstrasse bestaat nog steeds uit vele vakwerkhuizen. Piet ging hier vaak op maandagen werken. Hij schreef: "In de slagerij van Spohr werken op de maandag vond ik ook best interessant. Heel aardig was Frau Spohr en ook Josef, de Franse krijgsgevangene die daar al heel lang werkte."

Van de slagerij is geen spoor meer te vinden. Het is nu een elegant woonhuis. In dezelfde straat zit ook nog een bakkerij. Van de slagerij naar de Bahnhofstrasse loop ik het pad dat Piet wel honderd keer moet hebben bewandeld. Ik stap verder, in zijn voetstappen...

De oude foto van dezelfde panden.

Lees ook de vorige delen in deze serie:
- Dasselse dwangarbeiders: Dassel (1/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Ilme (2/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Rotenkirchen (3/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Rabbathge (4/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Bahnhofstrasse 145 (5/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats (6/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Spoorlijn (8/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisenhütte Dassel (9/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Einbeck ziekenhuis (12/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Katholieke Kerk (13/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar huis (14/14)

Gebruikte bron(nen)