TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/14)

Ongeveer een jaar geleden, kreeg ik de brieven van Gerard Schampers in handen. Een student in oorlogstijd, wonend in Helmond en studerend in Tilburg. In 1943 werd hij, met nog 21 andere studenten, tewerkgesteld te Dassel in Duitsland. In Dassel werkte ook een aantal Limburgers, die opgepakt waren tijdens de Kerkrazzia's in oktober 1944. Na vele verhalen over hen te hebben gehoord en gelezen, wilde ik de omgeving waar ze die tijd doormaakten graag met eigen ogen zien. Dus reed ik vier uur richting het oosten. In deze serie beschrijf ik mijn indrukken aan Dassel tijdens die dagen.


De enige fabriek die in Dassel nog in dezelfde staat wordt gebruikt, is de ijzergieterij Gattermann. Het is ook meteen de fabriek waar het minst over bekend is. In de oorlog werkte Michiel Joosten uit Weert hier.

Piet van Maris schreef: "Tenslotte hebben we in de ijzergieterij van Gattermann nog een jonge kelner uit Hotel de Gouden Engel in Weert leren kennen, Michiel Joosten, waar ik veel contact mee heb. Hij is al bijna twee jaar in Dassel werkzaam en is goed op de hoogte van veel zaken hier. Hij woont in een barak bij de gieterij samen met twee Fransen Paul en René."

Volgens Piet werkte Michiel al bijna twee jaar in de fabriek. Op de namenlijst met dwangarbeiders staat 1 november 1944 als aanvangsdatum geregistreerd. Uit onderzoek van Jo Bemelmans[1] is gebleken, dat hij op 8 oktober 1944 bij de Kerkrazzia in Heythuysen werd opgepakt.

De gebouwen op het fabriekterrein zijn grotendeels van na de oorlog, de wegen zijn anders. Toch is dit nog steeds een ijzergieterij, waar ze onder andere onderdelen voor pompen produceren. Je vraagt je af hoe Michiel er aan werk was... Piet omschreef het werk van Michiel en de Fransen op de gieterij als "lang en zwaar".

Lees ook de vorige delen in deze serie:
- Dasselse dwangarbeiders: Dassel (1/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Ilme (2/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Rotenkirchen (3/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Rabbathge (4/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Bahnhofstrasse 145 (5/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats (6/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Spoorlijn (8/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisenhütte Dassel (9/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Einbeck ziekenhuis (12/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Katholieke Kerk (13/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar huis (14/14)

Noten

  1. De grote kerkrazzia van 1944 in Heythuysen.

Gebruikte bron(nen)