Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Het sterke geloof van RAF-veteraan John Henry Meller

TracesOfWar-medewerker Wijnand de Gelder recenseerde onlangs het boek ‘The Boy With Only One Shoe’ van RAF-veteraan John Henry Meller (1924). In zijn vroege jeugd is de schrijver op driejarige leeftijd door kokend water ernstig verbrand geraakt met derdegraads brandwonden. Hier beleefde hij naar eigen zeggen een bijna-doodservaring: hij zag een gloeiend licht en een trap tot ver in de wolken. Al klimmende en klimmende zag hij in een poort een soort van engel. Die wilde hem niet in de hemel binnenlaten: "You can’t come in – because you only have one shoe!"

RAF-veteraan John Henry Meller met prins Charles.


Uw boek is vooralsnog alleen in Engeland uitgegeven. Heeft u ook ambities om het in andere landen uit te brengen?

Het is in andere landen beschikbaar via Amazon en IngramSpark, maar het is momenteel alleen beschikbaar in het Engels. Ik zou graag een co-auteur vinden om het in andere talen te vertalen.

Het schrijven van dit boek vol persoonlijke verhalen zal veel tijd in beslag genomen hebben. Hoe lang heeft het geduurd voordat dit boek af was? Vanaf het idee tot aan het verschijnen van de eerste druk?

Ik begon het 15 jaar geleden te schrijven en voltooide de opzet ervan na twee jaar, maar toen bleef het in een doos op een plank liggen totdat mijn dochter het vorig jaar tevoorschijn haalde en met mij samenwerkte om het af te maken, wat ons nog een jaar kostte om het af te handelen.

Hoe zijn de reacties op uw boek? Op social media liep het storm? Is er al een tweede druk nodig?

Het boek verkoopt goed en we krijgen een geweldige respons met een waardering van 5 sterren op Amazon met meer dan 60 recensies. We ontvangen elke dag talloze e-mails met geweldige reacties. Amazon en IngramSpark drukken beide op aanvraag, dus er is een constante voorraad boeken beschikbaar. Voor wie een gesigneerd exemplaar wil, houden we meerdere dozen thuis.

Heeft u nog contact met de in het boek beschreven personen zelf, met familie of met andere contactpersonen?

Ik had het contact met al mijn bemanningsleden en hun families verloren en helaas ben ik nu de laatste overgebleven, maar ik heb een pleidooi gehouden op sociale media en slaagde erin de familie van mijn beste vriend Peter Potter (die onze staartschutter was) op te sporen. Ik heb zijn familie exemplaren van mijn boek gestuurd en we hebben contact gehouden.

Is er een gebeurtenis of persoon beschreven in dit boek met een voor u bijzondere betekenis?

De belangrijkste gebeurtenis was de ontmoeting met mijn vrouw Barbara en ook de uitnodiging om met mijn gezin de onthulling bij te wonen van het Bomber Command monument in Green Park London in 2012.U werkt nu aan een nieuw boek. Kunt u er iets over vertellen (wilt u een tipje van de sluier oplichten)? We hopen natuurlijk dat boek nog eens te lezen en te recenseren.

Ik heb de notities voor mijn volgende boek ingevuld en Caroline en ik werken er momenteel doorheen. Het zal “On The Beat With Only One Shoe” gaan heten.

U schrijft aan het einde dat u de andere schoen nooit hebt teruggevonden, maar dankt de Heer voor uw leven tot nu toe. U hoopt ooit uw dode kameraden weer in de armen te kunnen sluiten. Hoe sterk is uw geloof en wat heeft het in uw leven betekend?

Ik heb een sterk geloof dat me tijdens de oorlog en daarna heeft geholpen. Dit geloof wordt ook gedeeld met mijn vrouw, mijn dochter en haar familie.

Is er tot slot nog iets dat u zou willen delen? Een wijsheid, een anekdote of ervaring die niet in het boek staat?

Een van de Lancasters waarmee ik vloog, had op de neus een afbeelding van een crucifix over een swastika geschilderd met de woorden ‘Right Over Might’. Ik heb dat altijd onthouden.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Wijnand de Gelder / John Henry Meller
  • Gepubliceerd op: 19-09-2020 20:50:02