Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 1

Het Oude Raadhuis Mierlo

Tijdens de oorlog loerde het gevaar overal. Men was beducht voor de bezetter, maar ook voor Nederlandse verklikkers. In iedere gemeenschap waren ook mensen te vinden die zich het lot van anderen aantrokken en die met gevaar voor eigen leven het goede probeerden te doen.

Zo ook in Mierlo, waar onder andere Jan van Vlerken ondergronds actief was. Jan had contacten met de regionale verzetsman Harrie van Gestel. Ze werkten een plan uit om het bevolkingsregister te overvallen en te vernietigen. Na de overval zou de fik in het Oude Raaduis gaan om de bezetter flink te dwarsbomen.

Op 11 februari 1944 's avonds werden de wachtposten overmeesterd. De kluisdeur bleek niet te forceren. Een gat in de zijmuren moest de oplossing brengen. Door het vele lawaai werden de overvallers opgemerkt en moesten ze halsoverkop vertrekken. Harrie van Gestel ging als laatste en stak de boel in brand. In alle haast waren ramen en deuren niet opengezet en bj gebrek aan zuurstof ging de brand vanzelf uit. Daarmee was de overval mislukt. Het Oude Raadhuis bleef behouden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes