TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Huize Ter Horst

Tijdens de zware gevechten in september 1944 in Oosterbeek werd het huis van de familie ter Horst een toevluchtsoord voor de steeds grotere stroom van Britse gewonden. Hoewel Kate de zorg had over haar vijf jonge kinderen, was zij een toonbeeld van kracht en uithoudingsvermogen. Zij hielp de aanwezige artsen, troostte degenen die op sterven lagen, sprak de gewonden moed in, en maakte sĎavonds een rondgang om psalmen voor te lezen uit een Engelse bijbel.

Kate is in 1992 tijdens een ongeluk om het leven gekomen, en zowel in Nederland als in Groot-BrittanniŽ werd er een herdenkingsdienst gehouden. Zij verdient dan ook ten volle de naam van ĎDe Engel van Arnhemí en zij zal nooit vergeten worden door de Britse luchtlandingstroepen. Jan en Kate ter Horst werden voor hun bijzondere daden in 1944 op 18 december 1980 door de Engelse ambassadeur in Nederland, Sir John Taylor, onderscheiden als Honorary Member of the Most Excellent Order of the British Empire.

Helaas is ook Jan ter Horst, op 1 augustus 2003 overleden. Hij is 98 jaar geworden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Hans Molier
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2,3,4) / Hans Molier (5)

Gerelateerde boeken

51.97813, 5.836803