TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Café Zuid Ginkel

Op 10 mei 1940 is bij Café Zuid Ginkel een patrouille overvallen. De drie huzaren zijn door middel van schoten in het hoofd omgebracht. Een monument bij Herberg Zuid Ginkel herinnert daar aan. De tekst luidt:

OP 10 MEI 1940 OM 17 UUR SNEUVELDEN ALHIER
C.E. DE GRAAF VAN LIMBURG STIRUM KORNET
P. CH. BONKERK DPL. KORP.
J.G. DIJKERS DPL. HUZAAR
VORMENDE DE BEVEILIGING VAN EEN ONDERDEEL
VAN HET 4E REGIMENT HUZAREN


De plaquette van het monument was eerder aan de voorgevel van de herberg bevestigd. In mei 2016 is er dit monument mee gemaakt. Het is sindsdien veel beter zichtbaar. Bonkerk en Dijkers zijn begraven op de Algemene Begraafplaats in Ede.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

52.037238, 5.73526

Begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland 80 jaar geleden

mei2020

Begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland 80 jaar geleden

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Zo begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Vandaag precies 80 jaar later wordt daar op sobere wijze bij stilgestaan. Zoals bijvoorbeeld in Ede. Vanmorgen legde burgemeester Verhulst al vroeg een bloemstuk bij het monument bij herberg Zuid Ginkel. Op deze locatie zijn op 10 mei 1940 drie Nederlandse militairen omgekomen. Twee van hen liggen begraven op de algemene begraafplaats in Ede. Hier kwamen enkele mensen om bloemen op de graven te leggen. De grafstenen van de militairen Bonkerk en Dijkers zijn enige tijd geleden vernieuwd. Nu staat het juiste regiment vermeld.

Lees meer