Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Crashlocatie Dakota KG374

Op 19 september 1944 verongelukte op deze plek Dakota KG374. Het vliegtuig van 271 squadron was afkomstig van Down Ampney. De missie was om voorraden af te werpen voor de Airborne troepen bij Arnhem. In de omgeving van Nijmegen werd het vliegtuig door luchtafweergeschut geraakt. De rechter motor raakte hierbij in brand. Piloot F/Lt. David Lord besloot door te vliegen en de missie te volbrengen. Hij zag dat Supply Dropping Point V in Duitse handen was en besloot de lading af te werpen op Landing zone S. Direct nadat de lading afgeworpen was, gaf Lord opdracht aan de bemanning om het toestel per parachute te verlaten. Vrijwel onmiddelijk hierna brak de rechter vleugel af en stortte het vliegtuig neer. Alleen de navigator Harry King overleefde de crash. Hij sloot zich aan bij de para's van het 10e bataljon. De volgende dag werd hij krijgsgevangen genomen.

De slachtoffers van de crash zijn:
F/Lt. David S.A. Lord, piloot 30 jaar
F/O Richard E.H. Medhurst, copiloot, 19 jaar
F/O Alexander F. Ballantyne, radio bediener, 25 jaar
Dvr. Leonard S. Harper, 29 jaar
Cpl. Philip E. Nixon, 29 jaar
Dvr. James Ricketts, 27 jaar
Dvr. Arthur Rowbotham, 28 jaar

David Lord werd op 13 november 1944 Postuum met het Victoria Cross onderscheiden voor zijn dapperheid tijdens deze missie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken