TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Voormalig Hotel 'Tafelberg'

De Tafelberg te Oosterbeek is in zijn huidige vorm een vrijwel nieuw gebouw. Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 werd het een een noodhospitaal voor gewonde geallieerden.

Voor de Slag om Arnhem diende de 'Tafelberg' diende als huis voor gepensioneerde missionarissen. Na de oorlog is het gebouw tot eind 1998 gebruikt door Amerikaanse paters. Hierna werd het gebouw afgebroken en zijn alleen de voorgevel, de hal en de vloer bleven staan. In het gebouw zijn nog steeds bloedspetters te vinden van geallieerden. Verder is er een borduurwerk met als onderwerp het 10e Bataljon.

Het gebouw is niet open voor publiek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Teije Terhorst & Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 20 oktober 2019

Model, Walter

Walter Model was gedurende de Tweede Wereldoorlog ťťn van Adolf Hitlers favoriete generaals. Meerdere keren wist hij een dreigende militaire nederlaag aan het Oostfront te voorkomen. Ook voerde hij het bevel over de Duitse troepen die korte metten maakten met de Britse parachutisten tijdens de Slag om Arnhem, onderdeel van operatie Market Garden. Wie was deze generaal, die onder zijn soldaten populair was, maar die slecht kon opschieten met zijn collega-generaals en stafofficieren?

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 17 september 2019

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden zou volgens de geschiedschrijving de operatie moeten zijn geworden die de Tweede Wereldoorlog in Europa nog voor het einde van 1944 zou beŽindigen. Tot op de dag van vandaag brengt deze operatie nog discussie te weeg over de doelstellingen, opzet en uitkomst. Wat er echter destijds allemaal is besloten en gebeurd lijkt hierdoor vaak naar de achtergrond te verdwijnen. Het lijkt erop dat vooral schuldvragen en wat men eigenlijk had moeten doen de overhand in de geschiedschrijving hebben gekregen.