TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Jeeptunnel onder de spoorlijn

Een zeer tot de verbeelding sprekend bouwsel dat onlangs geheel gerestaureerd is en in veel boeken besproken is. Na de luchtlandingen van de Engelsen bij Wolfheze moesten ze de lange en zwaar bevochten weg naar Oosterbeek en Arnhem inzetten. Al snel werd er echter door de Duitsers veel terrein teruggewonnen. Alle belangrijke overgangen van de spoorbaan werden bewaakt. De Engelsen vonden deze tunnel en kwamen erachter dat als ze de ruiten van hun jeeps neerklapten, de antennes verwijderden en alles binnenboord hielden, ze voorzichtig door de tunnel konden rijden.

We hebben het zelf geprobeerd: het past allemaal net!

De tunnel is niet te bereiken met de auto (in 2012 is op 100m vůůr de tunnel een hek geplaatst). Kom je met de auto, parkeer deze dan op het verharde deel van de Johannahoeveweg of in de Sara Mansveldweg. Vervolgens is het ongeveer 650m lopen over het onverharde pad langs de spoorlijn, totdat je bij de tunnel uitkomt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 17 september 2019

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden zou volgens de geschiedschrijving de operatie moeten zijn geworden die de Tweede Wereldoorlog in Europa nog voor het einde van 1944 zou beŽindigen. Tot op de dag van vandaag brengt deze operatie nog discussie te weeg over de doelstellingen, opzet en uitkomst. Wat er echter destijds allemaal is besloten en gebeurd lijkt hierdoor vaak naar de achtergrond te verdwijnen. Het lijkt erop dat vooral schuldvragen en wat men eigenlijk had moeten doen de overhand in de geschiedschrijving hebben gekregen.