Een dag nadat bekend werd dat het soldatenbeeld in Schijndel wéér weg is, lopen de gemoederen in de buurt woensdag hoog op. Een buurvrouw zegt de 'gastjes' op camera te hebben. Ze gaan er op een fatbike met het beeld vandoor. Het is de tweede keer dat het beeld is meegenomen. Het werd ook al eens toegetakeld. De gemeente zoekt naar een oplossing.
DEURNE/ASTEN/SOMEREN - Ook ‘De Peel herrijst’ verschijnt in boekvorm. Samen met voorganger ‘De Peel onder vuur’ goed voor een uitvoerige beschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Deurne, Asten, Someren en omgeving - vanaf de Duitse inval tot aan de wederopbouw. De Peel herrijst wordt in september geleverd, maar is nu al te reserveren.
In ‘Kamp Vught 1942-1944: daders en drijfveren’ geeft Bert Oomen een verhelderende inkijk in het nazi-systeem waarin de daders tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneerden. Hij beschrijft de maatschappelijke en sociale context waarbinnen zij opereerden. Oomen gaat uitvoerig in op de achtergronden, overtuigingen en drijfveren van de daders in Kamp Vught en van de ‘schrijftafelmoordenaars’ in Den Haag en Berlijn die het terreurapparaat en de vernietigingsmachine bedachten en draaiende hielden. Oomen is als vrijwilliger actief in Nationaal Monument Kamp Vught, waar hij historisch onderzoek doet voor het herinneringscentrum. We stelden hem enkele vragen over zijn boek.
Op vrijdag 20 juni vond in Raalte een bijzondere herdenkingsdag plaats onder de titel Trails of Hope. De dag stond in het teken van de verhalen van geallieerde piloten, verzetsstrijders en Poolse bevrijders. In een gevarieerd programma kwamen herdenken, reflectie en internationale ontmoeting samen.
Het beeld van een militair zittend op een bankje in Schijndel is wéér verdwenen, blijkt dinsdagmiddag. Het is de tweede keer dat het standbeeld weg is. En eind juni werd ook al een deel van het geweer van de militair afgezaagd. Nu zit er op het bankje helemaal geen standbeeld meer.
Een mozaïekpaneel uit de Romeinse tijd is na tientallen jaren weer terug in de oude Romeinse stad Pompeï. Het paneel werd in de Tweede Wereldoorlog gestolen door Nazi-Duitsland.
In samenwerking met Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg heeft Kunstcollectief Gelderse Poort vrijwillig enkele projecten rondom het thema 80 jaar vrijheid gerealiseerd. Eén daarvan is een korte film, waarin mensen tussen de 10 en 100 jaar de vraag gesteld is wat zij vinden van 80 jaar vrijheid. Aarzelende, zoekende antwoorden van de jongeren tot boeiende betogen van oudere mensen. De vraag is gesteld aan beide kanten van de grens, om te ervaren wat de verschillen zijn: eigenlijk geen.
Het treinstation van Karya is door Griekenland erkend als historische locatie. Tijdens de oorlog verrichtten Joodse dwangarbeiders er onder nazi-leiding extreem zwaar werk.
De museumcollectie van Eerste Wereldoorlogkenner Jean-Paul de Vries, een Eindhovenaar die al bijna dertig jaar een museum runt in het Noord-Franse Romagne, is deels in beslag genomen en vernietigd. Dat gebeurde in een gezamenlijke actie van de Franse douane, de politie en de opruimingsdienst. De Vries wordt ervan verdacht onrechtmatig verkregen cultureel erfgoed in bezit te hebben, tentoon te stellen en te verhandelen. Ik voel me uit het veld geslagen.
Zuidbroek, een bijzondere nieuwe expositie samengesteld: 'Spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog'. Deze expo is gisteravond geopend en gaat over de rol van de spoorwegen in de jaren 1940-1945. Het onderwerp wordt belicht vanuit het noordelijke perspectief, waaronder over de provincie Groningen.
DEN BOSCH -Jo(hanna) Hilker uit Rotterdam begint eind juli 1944 aan de zusteropleiding in Engelen. Vanaf dat moment heet ze zuster Leonardini. Bij de bevrijding van het dorp komt ze bij hevige bombardementen om het leven. Haar laatste dagen zijn vastgelegd in een schriftje en nu openbaar. „’t Is ontstellend!”
Tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog worden in de Oostenrijkse plaats Braunau am Inn twee straten hernoemd, omdat ze verwijzen naar nazi's. De grensplaats ten noorden van Salzburg is de geboortestad van Adolf Hitler.
In de zomervakantie zijn in Barak 1B van NM Kamp Vught naambordjes te zien van Brabantse slachtoffers van de Holocaust. Op woensdagmiddag 9 en 30 juli kunnen bezoekers zelf een naambordje maken om zo een meisje, jongen, man of vrouw te gedenken. In het project ‘Namen en Nummers’ vonden in de afgelopen vier jaar in verschillende Brabantse steden herdenkingen plaats met deze naambordjes, georganiseerd door Stichting Verhalis. De naambordjes worden gemaakt op een houten plankje door Brabanders die een plaatsgenoot herdenken.
Op zaterdag 13 en zondag 24 september van 10.00u tot 16.00 uur organiseert Museum Bevrijdende Vleugels in Best het grootste en bekendste Living History Event. Bezoek indrukwekkende basecamps, medische hulpposten, voertuigen, artillerie-opstellingen en nog veel meer. Bij dit event voor jong EN oud herbeleef je de geschiedenis door er zelf in te stappen.
Een van de meest legendarische en gevreesde tanks uit de Tweede Wereldoorlog is nu te bewonderen in het Oorlogsmuseum Overloon. Een Tiger-tank is een jaar lang te zien in het museum. Wereldwijd is het aantal Tigers op de vingers van twee handen te tellen.
De gemeente Venlo biedt later dit jaar publiekelijk excuses aan voor haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. De aanleiding vormt een recent verschenen onafhankelijk rapport over de onteigening van Joods vastgoed in Venlo en de gebrekkige wijze waarop het rechtsherstel na de oorlog werd uitgevoerd.
Een klok uit het Zeeuwse Goes die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de zeebodem belandde, blijkt jaren geleden te zijn gered door een inwoner van het Drentse Hijken. Hij heeft daar nu een prominente plek in de klokkenstoel gekregen.
Op het Japanse Okinawa is de slag om het eiland herdacht, die kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd uitgevochten tussen Amerika en Japan. Exact tachtig jaar geleden gaven de Japanners zich over, na maandenlange felle gevechten.
RHENEN De oorlog tijdens de meidagen van 1940 in Nederland. Hoe het zo dramatisch is afgelopen weten we allemaal. Is daar dan niet alles over gezegd? Qua onderzoek in grote mate wel, al zullen er altijd details open blijven.
De jaarlijkse herdenking van de kindertransporten van Kamp Vught werd dit jaar zichtbaar en onzichtbaar beveiligd door politie, handhaving en persoonsbeveiligers. Spanningen in de wereld, en dan vooral rondom Israël, worden als reden genoemd. De aanwezigen hebben het amper gemerkt en waren vooral onder de indruk van de verhalen over de bijna 1300 kinderen die in juni 1943 vermoord werden.
De plaquette over de slag om Arnhem bij de John Frostbrug in Arnhem wordt zo spoedig mogelijk teruggeplaatst. De gedenkplaat werd vorige week vrijdag van zijn plek gerukt en verderop teruggevonden. De gemeente ging uit van vandalisme, maar de politie stelt nu vast dat de gedenkplaat vermoedelijk door de weersomstandigheden heeft losgelaten.
Onze boerderij op Schiermonnikoog is het laatste huis in Nederland dat is bevrijd. Voor ons duurde de oorlog veel langer. De 88-jarige Theun Talsma was nog maar een jongen van 9 toen de Canadezen op 11 juni 1945 eindelijk aankwamen op het Waddeneiland Schiermonnikoog, vandaag tachtig jaar geleden. Bijna zes weken na de capitulatie van nazi-Duitsland werden daar de laatste Duitse soldaten verdreven uit Nederland.
Op een taxatiedag in een kringloopwinkel in Heemstede is een zeldzame eerste druk van Het Achterhuis van Anne Frank ontdekt. De eigenaar had de uitgave van het beroemde dagboek ooit gekregen van zijn vrouw.
Hoe beleven een verzetsstrijder, een Canadese soldaat, een Joods meisje, een NSB’er, een prins en een schooljuf het laatste oorlogsjaar? Volg de verhalen van Truus, Jim, Lous, Walter, Bernhard, Hendrika en anderen. Een jaar van vrees en hoop.
Ook de vervangende plaquette over de Slag om Arnhem bij de John Frostbrug in Arnhem, is het slachtoffer geworden van vandalisme. De gedenkplaat is van zijn plek gerukt en is verderop teruggevonden.