Huize "De Brem"

Huize ďDe BremĒ is gelegen aan de Hoofdlaan nummer 3 in Oosterbeek. Dit is ter hoogte van de kruising met de Van Lennepweg. Tijdens de gevechten in Oosterbeek in september 1944 vormde deze villa zogenaamde Regimental Aid Post. Gedurende de gevechten die een week lang dood en verderf zaaiden onder de Britse troepen werd op 21 september besloten om in deze villa een verbandpost in gebruik te nemen.

Het gebouw stond middenin de frontlinie, en lag voortdurend onder vuur. Dit overkwam ook Chaplain Father Benson, toegevoegd aan de 181st Airlanding Field Ambulance. Hij raakte gewond door het mortiervuur in de directe omgeving van het pand.

De Regimental Aid Post stond onder leiding van Captain Douglas Swinscow van het Reconaissance Squadron (verkenningseenheid).Hij had maar een klein aantal van de hoognodige medicamenten en andere noodzakelijke dingen voorhanden en probeerde met het geringe materiaal dat hij ter beschikking had de gewonden zo goed mogelijk te helpen. Echter, op een gegeven moment besloot hij om bij Huize ďGelders HofĒ, direct ernaast gelegen, aan te kloppen voor wat spullen. Wanneer hij de oversteek waagt wordt hij getroffen door de drukgolf van een nabij ontploffende granaat. Hij is hierop voor enkele uren uitgeschakeld.

Gedurende het verloop van de slag werd de druk op de perimeter steeds groter. Dit heeft tot gevolg gehad dat ook Huize ďDe BremĒ onder vuur kwam te liggen. Zo trof op een zeker moment een granaat het huis. De klap werd opgevangen door het rieten dak. Wonderbaarlijk genoeg is het huis toentertijd niet in vlammen opgegaan.

Tijdens onderzoek op 19 augustus 1994 werden de overblijfselen van twee voormalige veldgraven gevonden . Aangetroffen werden de overblijfselen van twee brancards met twee parachutistenhelmen en wat spalkmateriaal. De locatie waar deze twee brancards werden aangetroffen was voor de serre aan de linkerzijde van het huis.

Let op: Dit huis is particulier bezit en niet te bezichtigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Niels
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken

Operation Market-Garden
De slag om Arnhem