Huize "Gelders Hof"

Gedurende de Slag om Oosterbeek, van 19 - 25 september 1944, vormde het huis "Gelders Hof" een zogenaamd Regimental Aid Post (RAP) voor mannen van het Border Regiment, die de westzijde van de perimeter in Oosterbeek verdedigde. Het huis ligt op de kruising van de Hoofdlaan en de Utrechtseweg, direct naast villa "De Brem". Het lag dus precies tussen de frontlinie - op amper honderd meter afstand - en het divisiehoofdkwartier, "Hotel Hartenstein" in.

Deze eerstehulppost stond onder het commando van Captain J. Graham-Jones. Hij was als Regimental Medical Officer ingedeeld bij het 1st Battalion of The Border Regiment.

Zoals de naam RAP al zegt werden hier de relatief lichtere gewonden verzorgd gedurende deze laatste dagen van wanhopige gevechten in Oosterbeek. Wanneer de ingreep van complexere omvang nodig was werd de gewonde soldaat overgebracht naar een zogenaamd Dressing Station, zoals "Hotel Schoonoord" en "Huize Tafelberg". Hier konden ook chirurgische ingrepen gedaan worden, omdat hier de chirurgische teams van de 1st British Airborne Division gevestigd was.

Het "Gelders Hof" was een voor die tijd modern huis, dat pas een aantal jaren bestond. Het had een grote kelder, die uitstekend kon worden ingericht als hospitaal. Ook de diverse andere faciliteiten waren uitstekend te noemen voor de tijd, waardoor de medici relatief goed hun werk konden doen.

Dit is dus weer ťťn van de vele huizen in Oosterbeek met een hele historie, waar deze omgeving zo rijk mee gevuld is. Elk huis heeft wel zijn verhaal, en deze moeten ook voor de komende generaties bewaard blijven!

Let op: Dit huis is particulier bezit en niet te bezichtigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De slag om Arnhem
Operation Market-Garden