TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Fout volk
  • Artikel door Koen van Wijk
  • Geplaatst op 26 november 2023

Fout volk

Elke Nederlandse gemeente heeft zo haar eigen oorlogsverleden. Wie zich verdiept in Haarlem tijdens de bezettingsjaren, komt al snel uit bij klinkende namen als Hannie Schaft, Corrie ten Boom en Freddie en Truus Oversteegen. In de Noord Hollandse hoofdstad en omgeving zijn verschillende verzetslieden actief geweest die later beroemd zijn geworden en die zich hebben genesteld in de publieke herinnering. Minder aandacht was er voor de andere kant in Haarlem: die van de Duitse machthebbers, NSBíers, collaboratie en verraad.

Landgoed De Oxerhof in Deventer
  • Artikel door Jochem Botman
  • Geplaatst op 20 mei 2017

Landgoed De Oxerhof in Deventer

Het landgoed De Oxerford in Deventer fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog als woonhuis, spionnenopleidingscentrum en concentratiekamp. Oorspronkelijk was Oxerhof een kasteel dat rond 1862 in opdracht van de familie Van Doorninck werd verbouwd tot een modern landhuis. In 1931 werd het landgoed toegankelijk gemaakt voor het publiek. Voor een kwartje (jaartarief) mochten families de domeinen betreden.