TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 15 maart 2023

Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM)

Ten tijde van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific en het Verre Oosten, was de Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM) ťťn van de grotere oliemaatschappijen ter wereld en de grootste olieproducent in Nederlands-IndiŽ. Vanaf de jaren 1930 beheerste de BPM de olieproductie in Nederlands-IndiŽ door 85% van de markt te bezitten. De installaties van de BPM waren dan ook ťťn van de belangrijkste doelen van de Japanse invasie van Nederlands-IndiŽ. Bezit van de olievelden en raffinaderijen was van groot belang voor de Japanse expansie.

Fokker Vliegtuigfabrieken en vliegtuigen
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 10 mei 2022

Fokker Vliegtuigfabrieken en vliegtuigen

Toen Duitsland op 10 mei 1940 Nederland binnenviel, was de bijdrage van de Duitse Luftwaffe dusdanig dat zij het luchtruim nagenoeg beheersten. Toch werden hun piloten geconfronteerd met redelijk moderne vliegtuigen van een fabrikant die de eigen Luftwaffe bevelhebbers maar al te goed kenden. In gelijkwaardige ontmoetingen deden zelfs de verouderde typen van de fabrikant het redelijk goed tegen hun Duitse opponenten. De Duitse piloten moesten het opnemen tegen Fokker vliegtuigen, een fabrikant van vliegtuigen waar hun eigen bevelhebbers tijdens de Eerste Wereldoorlog het luchtruim mee beheersten. In mei 1940 hadden de fabrieken van Fokker al een hele geschiedenis achter de rug, een geschiedenis die tot op de dag van vandaag, hoewel in afgeslankte vorm, nog steeds voortgaat.