TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Confederación Española de Derechas Autónomas - CEDA
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 13 december 2005

Confederación Española de Derechas Autónomas - CEDA

De Confederación Española de Derechas Autónomas of in het Nederlands "Spaanse Confederatie van Autonome Rechtse Partijen", werd op 28 februari 1933 opgericht door José Maria Gil Robles. Gil Robles was de leider van de rechtse Acción Popular. De CEDA was een directe poging om de macht van de linkse partijen in te perken.

Confederación Nacional del Trabajo (CNT)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 30 december 2005

Confederación Nacional del Trabajo (CNT)

De Confederación Nacional del Trabajo (CNT) werd in 1910 opgericht in Barcelona en zou uitgroeien tot de grootste vakbond van Spanje. De oprichting was een reactie op het beleid van de op dat moment grootste vakbond, de socialistische Union General de Trabajadores de España (UGT). De naam CNT werd gekozen in 1911, tijdens het eerste congres. Tijdens ditzelfde congres werd een algemene staking aangekondigd tegen het regeringsbeleid. Deze oproep zou ertoe leiden dat de CNT tot 1914 werd verboden. Ondergronds bleef de organisatie echter alleen maar groeien.

Falange Española
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 30 november 2005

Falange Española

De Falange is de benaming die werd gegeven aan verschillende politieke bewegingen en partijen vanaf de jaren 30 van de twintigste eeuw. De meest bekende en oorspronkelijkste was de Spaanse Falange Española opgericht in 1933 door José Antonio Primo de Rivera. Deze in aanvang kleine politieke partij was een autoritair ingestelde, koningsgezinde partij tijdens de Tweede Spaanse Republiek. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog zou deze partij uitgroeien tot de leidende politieke organisatie aan Nationalistische zijde. Uiteindelijk werd zij omarmd door Francisco Franco. Na de Spaanse Burgeroorlog, werd de Falange samengevoegd met de Carlistische partijen middels Franco's uitgevaardigd decreet, de Decreto de Unificación (Decreet tot samenvoeging), waarmee dit de basis zou vormen van de enig toegestane politieke organisatie in Spanje, de Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista. Deze organisatie zou de macht behouden tot Franco's dood in 1975.

Union General de Trabajadores de España (UGT)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 10 januari 2006

Union General de Trabajadores de España (UGT)

De Unión General de Trabajadores (UGT) werd op 12 augustus 1888 in Madrid opgericht door een groep drukkerijwerknemers onder leiding van Pablo Iglesias Posse. De vakbond was verbonden met de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) in Spanje en bracht de krant El Socialista uit. Aanvankelijk was de UGT de grootste vakbond van Spanje, maar zou later worden overschaduwd door de in 1911 opgerichte Confederación Nacional del Trabajo (CNT).