TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dasselse dwangarbeiders: De Bierberg (19/21)

Ongeveer een jaar geleden, kreeg ik de brieven van Gerard Schampers in handen. Een student in oorlogstijd, wonend in Helmond en studerend in Tilburg. In 1943 werd hij, met nog 21 andere studenten, tewerkgesteld te Dassel in Duitsland. In Dassel werkten ook een aantal Limburgers, die opgepakt waren tijdens de Kerkrazzia's in oktober 1944. In juni 2023 bezocht ik Dassel voor het eerst. Nu was het tijd voor een tweede bezoek en een tweede serie aan artikelen.

De Bierberg.

De Bierberg komt veelvuldig voor in het dagboek van Piet van Maris. Hij beschreef hoe de Duitsers een waarnemingspost voor luchtbescherming op de top hadden en hoe de Geese’s aan de voet een groente- en fruittuin hadden. De berg ligt aan de oostkant van de stad, ten noorden van het oude station.

Van Maris schreef: "Het Duitse leger had gebrek aan motorbrandstof. Sommige auto's reden zelfs op gasgenerators waarin hout als energiebron werd gebruikt en die ontwikkelden onvoldoende motorvermogen om met hun soms ook nog te zware belading de Bierberg bij Dassel over te komen. Enkele keren moest ik van Willie met onze paarden vóór gaan spannen om ze de Bierberg over te helpen. Ik kreeg dan van die soldaten wel altijd een paar sigaretten!"

Het is mooi weer vannochtend, ik besluit dan ook vandaag de Bierberg op te lopen. Heel ver is het allemaal niet en net als de Burgberg verdient de Bierberg het predicaat berg ook niet echt. Met 270 meter is hij zelfs kleiner dan de Burgberg aan de andere kant van de Ilme.

Omhoog lopend, passeer je eerst de begraafplaats via een woonwijkje dat tegen de flanken is aangebouwd. Wat een fantastisch uitzicht moeten die bewoners elke dag hebben. Al zou ik in de winter de steile weg niet durven te nemen. Ik loop verder omhoog. De bebouwing stopt en het asfalt gaat over in grind. Er is een uitkijkpunt gemaakt dat een goed beeld geeft van Dassel.

De weg slingert verder omhoog tot ik bij een bordje kom, dat verwijst naar het beste uitzicht over Dassel. Het pad gaat linksaf, nog steiler, naar het uitzichtpunt. Bovengekomen staan er twee enorme boomstronken. Zo neergezet dat je er makkelijk op kunt zitten, of uitpuffen… het uitzicht is hier inderdaad fenomenaal. Ik kan me voorstellen dat de Nederlanders hier ook hebben gezeten, kijkend over Dassel, met hun gedachten in Nederland.


Het mooiste uitzicht over Dassel.

Rond de bevrijding liep Van Maris met een vriend de Bierberg op: "We klommen een eind naar boven en opeens zagen we vier gepantserde voertuigen met een grote witte ster. Ze stonden bij het buurdorp Mackensen aan een bosrand, op zo’n vier kilometer schat ik en we konden ze duidelijk zien. Dat moesten Amerikanen zijn, het kon niet missen."

Ik loop verder en het pad slingert weer naar beneden. Op een bankje naast het pad heb ik een mooi uitzicht op de Burgberg, ik kan de paden waar ik over liep naar boven zien kronkelen. Ik had gehoopt de Ilme en de Paul Gerhardt Schule, de locatie van de Ruwo-fabriek, van deze berg te kunnen zien liggen. Helaas ligt deze te diep in het dal verscholen. Ik loop verder naar beneden en ben weer terug in Dassel.

Lees ook de andere delen in deze serie:
- Dasselse dwangarbeiders: Dassel (1/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Ilme (2/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Rotenkirchen (3/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Rabbathge (4/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Bahnhofstrasse 145 (5/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats (6/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Spoorlijn (8/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisenhütte Dassel (9/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Einbeck ziekenhuis (12/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Katholieke Kerk (13/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar huis (14/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar Dassel (15/21)
- Dasselse dwangarbeiders: De Sint Michael Kerk (16/21)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats Einbeck (17/21)
- Dasselse dwangarbeiders: De Burgberg (18/21)
- Dasselse dwangarbeiders: De Bierberg (19/21)

Gebruikte bron(nen)